Izvor: Jugmedia | Četvrtak, 20.07.2017.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Leskovac najprivlačniji za investitore na jugu Srbije

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Na osnovu 1.160 podataka o resursima i potencijalima lokalnih samouprava, grad Leskovac zauzeo je prvo mesto u oblasti konkurentnosti za potencijalne investitore, a među 34 lokalne samouprave na prostoru južne i jugozapadne Srbije u kojima deluje Evropski Progres. Ova istraživanja radio je sajt Konkuretnost gradova i opština, na osnovu dostavljenih podataka iz samih lokalnih samouprava.

- To znači da je, prema ocenama ovog portala, Leskovac najpovoljnije mesto za investiranje. Studija konkurentnosti gradova i opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji započeta je u okviru programa Evropski Progres. Svrha ovog projekta je da sa jedne strane utvrdi stanje raspoloživih resursa i potencijala za održiv razvoj zajednice, a sa druge mogućnost i kapacitet lokalne samouprave da raspolaže s njima - kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On navodi da je "cilj ovih studija da uz pomoć pažljivo odabranih pokazatelja, lokalne samouprave dobiju realnu sliku o tome koliki je stepen njihove konkurentnosti, kao i da im ponudi niz konkretnih preporuka i instrumenata za konkretniju podršku privredi i privlačenju investitora".

Sajt portala Konkuretnost gradova i opština, čiji rad preko Evropskog Progresa finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcaske, biće dostupan krajem septembra ili početkom oktobra.

Cvetanović je objasnio da su podatke za portal prikupljale lokalne samouprave iz različitih izvora, kao što su Republički zavod za statistiku, Nacionalna služba za zapošljavanje, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Agencija za privredne registre, ministarstva, strategije održivog razvoja, urbanistički akti, baze podataka jedinica lokalne samouprave i ostalih relevantnih izvora.

- Ovo je samo još jedan dokaz da koraci koje naša lokalna samouprava preduzima na putu da stvori okruženje koje će biti pogodno za privredno-ekonomski razvoj, imaju efekta… Verujem da i građani Leskovca prepoznaju trud ove lokalne samouprave da od Leskovca napravi mesto koje će biti pozitivno poslovno okruženje kako za domaće tako i za strane investitore, ali i da postiže dobre rezultate i u drugim oblastima, kako bismo izašli u susret potrebama što širih kategorija stanovnika - zaključio je Cvetanović.

Inače, iza Leskovca se nalazi sledećih devet gradova i opština - Nova Varoš, Novi Pazar, Vranje, Bujanovac, Medveđa, Knjaževac, Vlasotince, Raška i Bela Palanka. Na dnu tabele su Bosilegrad, Vladičin Han, Babušnica i Lebane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.