Izvor: Tanjug | Četvrtak, 20.07.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proradio prvi elektropunjač na Koridoru 10 - Vozačima već dostupan besplatan internet

(Foto: F8 studio/shutterstock.com)
Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je da radi na naplatnoj stanici Preševo, na granici sa Makedonijom, a testiranje je pokazalo da odlično funkcioniše, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektroautomobila moći da "dopune" svoje vozilo, a svaki elektropunjač je poslednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju (Wi-Fi).

Instaliranje punjača za ekološke elektroautomobile na Koridoru 10 sprovodi se na inicijativu ministarke Mihajlović, a u saradnji sa JP Putevi Srbije. Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici Šid.

Treći uređaj za punjenje elektroautomobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na autoputu u Beogradu, na Bubanj potoku, gde će Putevi Srbije imati prodajno mesto za tagove - uređaje za elektronsko plaćanje putarine.

- Cilj nam je bio da ove letnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu - Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora, koji je najbolja i najkraća veza istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima - rekla je potpredsednica Mihajlović.

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama Dimitrovgrad, na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i Subotica jug, na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na ovim punjačima moguće je u isto vreme puniti tri automobila, a svuda gde je instaliran uređaj dostupan je i besplatan internet.

Vozači već mogu da računaju na besplatan internet na Koridoru 10 i na mestima na kojima nisu instalirani elektropunjači. Internet signal je uveden na odmorištu Jerina, na autoputu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima Šimanovci 1 i Šimanovci 2 (autoput od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smera), Feketić 1 i Feketić 2 (autoput od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smera).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.