Izvor: Danas | Četvrtak, 20.07.2017.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hesteel traži izmene Zakona o radu?

(Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Predstavnici kineske kompanije Hesteel Srbija, u čijem sastavu posluje smederevska železara, zahtevaju od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu, tj pooštravanje njegovih odredbi nauštrb radničkih prava, piše dnevni list Danas u izdanju od četvrtka, pozivajući se na diplomatske krugove u Beogradu.

Kako tvrdi taj list, u konkretnom slučaju Kinezima nije sporna visina plata radnika u železari, niti potreba za njihovim otpuštanjem, već Hesteel smatrra da menadžment ima pravo da radnike optereti dodatnim obavezama, ali im aktuelni Zakon o radu to ne omogućava. Zbog toga predstavnici Hesteela traže od Vlade Srbije da se taj zakon promeni, tako što bi omogućio lakše otpuštanje zaposlenihj koji ne žele da prihvate dodatne radne norme.

Diplomatski izvor Danasa tvrdi da Brisel ne gleda blagonaklono na taj zahtev, jer smatra da bi se na taj način dodatno privilegovao položaj kompanije koja posluje u Srbiji.

Prema navodima lista, kod određenih krugova u EU postoji sumnja da Hesteel dobija razne vidove državne pomoći, od prepuštanja sirovina i metalnih ostataka u direktnom ili posrednom vlasništvu Srbije, do privilegije kada se radi o ceni struje.

- Sumnja se i da kineska kompanija ne ispunjava druge obaveze prema državi. Takav način pomoći, kada je reč o čeličnoj industriji, zabranjen je i neprihvatljiv u EU i smatra se nelojalnom konkurencijom - navodi list Danas u izdanju od četvrtka.

Danas je imao uvid u preliminarni izveštaj Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije od 17. jula, u kome se navodi da je Srbija skinuta sa liste zemalja koje se terete za damping cene odnosno nelojalnu konkurenciju, ali izvor tog lista tvrdi da još nije reč o zvaničnoj odluci, već da će ona biti doneta na sednici Evropske komisije 7. oktobra.

List piše da i ako Evropska komisija potvrdi tu odluku, i Srbija od tog datuma više ne bude na antidamping listi EU, to ne znači da su otklonjene sumnje u pomoć države Hesteelu.

List Danas je naveo da do zaključenja broja nije dobio komentar o tim saznanjima, od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao ni od kompanije Hesteel.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.