NavMenu

Fiat i radnici nastavljaju pregovore - Kooperanti normalizovali proizvodnju

Izvor: N1 Četvrtak, 20.07.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: fiatpress.rs)
Završeni su današnji pregovori poslovodstva Fiata, štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike i premijerke Ane Brnabić. Vladu je prvo napustila direktorka kompanije Fiat u Srbiji Silvija Verneti, a zatim i predstavnici štrajkačkog odbora.

Izjava za medije posle sastanka nije bilo, a očekuje se da će o ishodu današnje runde pregovora biti izdato saopštenje.

RTS prenosi da su današnji (četvrtak, 20. jul 2017. godine) razgovori radnika i rukovodstva bili konstruktivi, ali da ostaje dogovor da se detalji ne iznose u javnost. Razgovori o zahtevima radnika, kako se navodi, biće nastavljeni sutra.

Početku sastanka prisustvovao je i ministar privrede Goran Kneževi, koji je u međuvremenu napustio razgovore zbog susreta sa predstavnicima štrajkačkog odbora Goše iz Smederevske Palanke.

Ministar rada Zoran Đorević takođe nije prisustvovao današnjem sastanku.

Radnici Fiatove fabrike iz Kragujevca i rukovodstvo te kompanije počeli su pregovore juče u Vladi Srbije, nakon što su u utorak uveče sa premijerkom Brnabić dogovorili prekid štrajka koji je trajao gotovo 20 dana.

Predsednik Samostalnog sindikata Fiat Chrysler automobili Srbija Zoran Marković rekao je da su pregovori počeli konstruktivno, ali da ne može da govori o detaljima sve dok do konkretnog dogovora ne dođe.

U jučerašanjim pregovorima dogovoreno je da se organizuje komisija u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, koja će uraditi analizu svih procesa rada u kragujevačkoj fabrici automobila radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka.

Dogovoreno je i da se o svakom od zahteva radnika posebno razgovara u narednim danima, a danas su razmatrane opcije za obezbeđivanje nadoknade za radnike koji ostaju prekovremeno na poslu u toku noći.

Normalizovanja proizvodnja kooperanata

Fiatovi kooperanti Magneti Marelli i PMC normalizovali su proizvodnju odmah posle prekida štrajka u Fiatu.

Kako saznaje agencija Beta u sindikatu Magneti Marelli, u toj fabrici se efektivno radilo samo pet dana tokom 16 radnih dana štrajka u FCA, pa će zaposleni za preostale dane imati umanjenje novčane nadoknade i primaće 60% dnevnice.

Radnici Magneti Marelli su za vreme štrajka u FCA proizvodli rezervne delove i popunjavali rezerve.

- Ako Fiat odluči da ode iz Srbije, prestala bi i potreba da Magneti Marelli radi u Kragujevcu, jer proizvodi samo branike za fiat 500L - rekao je predsednik Samostalnog sindikata te kragujevače fabrike Aleksandar Korać.

Ta firma ima oko 100 zaposlenih, od čega 75 proizvodnih radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.