NavMenu

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani dolazi u Srbiju

Izvor: eKapija Sreda, 19.07.2017. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani potvrdio je danas u razgovoru sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije, da će Srbija biti sledeća zemlja Zapadnog Balkana koju će posetiti, saopšteno je iz PKS-a.

U okviru posete Srbiji, tokom koje će predsednik Evropskog parlamenta imati susrete sa najvišim državnim zvaničnicima, biće održan i veliki poslovni događaj čiji će domaćin biti PKS. Ovaj sastanak okupiće predstavnike poslovne zajednice Srbije i Evropske unije, dogovoreno je prilikom susreta Čadeža sa Tajanijem, koji je u Podgorici, u Privrednoj komori Crne Gore, razgovarao sa predstavnicima crnogorske privrede i predsednicima privrednih komora koje čine Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Prema rečima Čadeža, najavljena poseta predsednika Evropskog parlamenta Srbiji, osim političke imaće i izraženu ekonomsku dimenziju i od velikog je značaja i za srpsku privredu. Privredna komora Srbije je, istakao je, počastvovana i spremna da u saradnji sa evropskom partnerima na najbolji mogući način organizuje planirani poslovni događaj.

- Zajednička ocena je da će ovaj skup, kome će, prema prvim dogovorima, prisustvovati najviši zvaničnici EU i Srbije, predstavnici najvećih evropskih poslovnih udruženja i institucija koji će predstaviti programe podrške srpskoj privredi, dodatno doprineti jačanju ekonomskih veza Srbije sa Evropskom unijom, kao najznačajnijim partnerom srpske i privede celog regiona - izjavio je Marko Čadež, nakon sastanka sa Tajanijem.

Čadež je podsetio da je Srbija prošle godine 66% svog ukupnog izvoza plasirala na tržište Evropske unije, 63% uvezene robe kupila iz zemalja članica EU i da su evropske kompanije investirale 73% svih stranih direktnih ulaganja u srpsku privredu.

Čadež je na sastanku sa visokim evropskim zvaničnikom u Privrednoj komori Crne Gore najavio online investicionu platformu i preporuke poslovne zajednice za uklanjanje barijera boljem poslovanju i jačanju regionalne ekonomske saradnje, kao proizvode nedavno osnovanog Sekretarijata Komorskog investicionog foruma.

Tajani je potvrdio da će Evropska unija podržati dalji razvoj infrastrukture i privatnog sektora Zapadnog Balkana, dolazak novih investitora u region i pomoći u otvaranju i proširenju mogućnosti za korišćenje alternativnih izvoza finansiranja investicija, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.