NavMenu

Umesto u Nemačku Agroprodukt kornišone vozi na deponiju - Zbog problema sa transportom bačeni krastavci vredni 100.000 EUR

Izvor: RTS Sreda, 19.07.2017. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: JL-Pfeifer/shutterstock.com)
Zbog dobre cene i zagarantovanog tržišta poslednjih godina sve veći broj bačkih povrtara počeo je proizvodnju kornišona. Međutim umesto u Nemačku, veliki deo ovogodišnjeg roda odvozi se na deponije.

Mile Mušicki, mladi povrtar iz Đurđeva, kornišone je ovoga proleća zasejao na šest hektara, očekuje rod od dvestotine tona.

- Sva roba nam je otkupljena, svih sedam klasa, sve nam je plaćeno po ugovoru i sve nam je isplaćeno kako je dogovoreno, jedino što sam video kad dođem tamo da prodam krastavce da kamioni na tone vuku šestu i sedmu klasu na deponiju jer ne mogu da ih izvezu - kaže Mušicki.

Organizator proizvodnje i otkupa je kompanija Agroprodukt iz Gospođinaca koja je u pogone za kalibraciju kornišona uložila 600.000 EUR, a tokom kampanje samo ovoga leta uposlila tri hiljade berača. Komletna proizvodnja je ugovorena za nemačko tržište ali poslednjih desetak dana pojavio se veliki problem - zbog nedovoljnog broja kamiona hladnjača koji nisu na vreme obezbedili tranzitne dozvole veliki deo roda završio je na otpadu.

- Da su naši prevoznici raspolagali sa nekih samo dvadesetak dodatnih dozvola ja ne bih imao ovaj problem. Ovako muku mučim, otkupljujem krastavac, tamo fabrika ga čeka, a ja ga ovde vozim na deponiju - kaže Siniša Mutić iz Agroprodukta.

Na deponiju je bačeno oko 600 tona kornišona ukupne vrednosti 100.000 EUR.

I kada roba krene na put, vozači su suočeni sa brojnim problemima koji ih prate do konačne destinacije. Velike su gužve kamiona na prelazima, prave se nepotrebni zastoji...

I tu nije kraj mukama ovog otkupljivača kornišona. Strahuje, naime, svaki dan da će mu na vrata pokucati komunalna policija sa kaznom za nelegalno bačen otpad na deponiju i rešenjem o hitnom uklanjanju tog otpada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.