NavMenu

GSP Beograd zadužen gotovo milijardu dinara - Grad ne planira nove pozajmice

Izvor: Blic Sreda, 19.07.2017. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd pozajmilo je proteklih godina blizu milijardu dinara, a među poveriocima su Gradske pijace i Beogradske elektrane.

Kako su u GSP-u objasnili, ukupna pozajmica je u iznosu od 980 miliona dinara "za potrebe prevazilaženja operativnih problema, odnosno redovnog i neometanog funkcionisanja preduzeća".

- U narednom periodu JKP GSP Beograd ne planira dodatno pozajmljivanje niti zaduživanje u navedenom ili sličnom obliku - kazali su u tom preduzeću.

Među većim poveriocima su Gradske pijace i Beogradske elektrane.

- Zaključkom Gradskog veća grada Beograda i odlukom Nadzornog odbora JKP Beogradske elektrane, a na osnovu preporuke Skupštine grada, preduzeće JKP GSP Beograd je pozajmilo 400 miliona dinara. Rok za vraćanje pozajmice je do 31. decembra 2017. godine - navode u Beogradskim elektranama.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević kaže da su "takve transakcije uobičajene, s obzirom na potrebe i likvidnost preduzeća. Ako je neko preduzeće likvidno, a drugo manje likvidno, uzimaju se pozajmice koje se posle vrate. Kamata je minimalna. Ipak, u novom rebalansu nisu predviđene nove pozajmice za GSP".

Najveći gradski prevoznik i Sava Centar jedina su dva gradska preduzeća koja slove za gubitaše. Da je situacija ozbiljna, pokazala je i nedavna analiza Sekretarijata za javni prevoz po kojoj je od 838 autobusa, čak 423 već sada za rashod. To je bio i razlog za raspisivanje novog javno-privatnog partnerstva na 14 prigradskih linija ("potez 500"), koje će privatnici preuzeti od GSP-a. Takođe, najavljena je i mogućnost raspisivanja novih tendera ukoliko GSP ne bude u mogućnosti da obavlja prevoz na svim linijama.

Nadležni su više puta isticali da je najveći problem za velike gubitke GSP-a švercovanje.

- Da bi javni prevoz bio kvalitetan, neophodno je da GSP Beograd ima dovoljan broj vozila i da može da ispuni zahteve za prevozom putnika. Uprkos konstantnoj nabavci novih vozila, finansijske mogućnosti su takve da mora da se premosti situacija u kojoj bi građani ostali bez javnog prevoza. Upravo zbog toga već godinama unazad apelujemo na građane da moraju da plaćaju kartu, ali nažalost, broj njih koji to čine i dalje nije dovoljan da bi to preduzeće moglo kvalitetno da obavlja svoju delatnost - rekao je ranije, povodom odluke da se prevoz na 14 linija poveri privatnicima, sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.