Izvor: RTS | Sreda, 19.07.2017.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen štrajk u kragujevačkom Fiatu - Vlada, radnici i rukovodstvo pregovaraju o rešavanju problema

(Foto: fiatpress.rs)
Pregovori između predstavnika Vlade Srbije, rukovodstva kompanije Fiat Chrysler automobili Srbija i zaposlenih u toj kragujevačkoj fabrici počeli su danas oko 12:30 u zgradi Vlade Srbije, a premijerka Ana Brnabić je zahvalila učesnicima na razumevanju i dolasku za pregovarački sto. Sat vremena kasnije pregovori su prekinuti i nastavljeni u 15 časova.

Direktori Fiata napustili su zgradu Vlade nešto pre 17 časova. Kako prenosi RTS, pregovori su završeni i biće nastavljeni u četvrtak. Niko od pregovarača nije izneo detalje razgovora.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je zahvalila predstavnicima Štrajkačkog odbora što su imali razumevanja, prekinuli štrajk i došli na pregovore. Istovremeno, zahvalila je i poslovodstvu Fiata na učešću u pregovorima i otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu.

Istakla je da je Vladi Srbije stalo do rešenja problema imajući u vidu i to da je manjinski vlasnik firme sa 33%.

- Problem uvek može da iskrsne, ali je važno da se na vreme razgovara o tome i zajednički pronađe rešenje - rekla je Brnabić i dodala da je Vlada u te svrhe oformila posebne institucije koje se bave mirnim rešavanjem sporova, kao i da se ubuduće na ovakve mehanizme treba više oslanjati.

Predstavnici kompanije Fiat Chrysler automobili zahvalili su se predsednici Vlade na angažmanu i vremenu da se pitanje štrajka reši.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković preneo je zahteve radnika, posebno se osvrćući na optimizaciju rada i bolje uslove.

Imajući u vidu da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara, predsednica Vlade predložila je kontinuitet u razgovorima u toku današnjeg dana i narednih dana, u cilju pronalaženja najboljeg rešenja za sve.

Pregovori se odvijaju iza zatvorenih vrata.

U ime Vlade Srbije učestvuju premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada, Goran Knežević i Zoran Đorđević, u ime kompanije Fiat generalna direktorka Silvia Vernetti, a u ime zaposlenih predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Izjavu uoči sastanka dao je Marković, koji je novinarima Tanjuga rekao da ima velika očekivanja od današnjeg dijaloga.

- Očekujem sve najbolje, i da se stvari konačno reše posle toliko dana čekanja - rekao je Marković.

Premijerka je u utorak uveče (18. jula 2017. godine) iza zatvorenih vrata u Skupštini grada Kragujevca više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u FCA Srbija, gde je proizvodnja obustavljena 27. juna. Na tom sastanku dogovoreno je da danas u Vladi počnu pregovori sa poslodavcem, a da se radnici vrate u pogon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.