NavMenu

RUŽIĆ: Neće biti bankrota na lokalu

Izvor: Radio 021 Utorak, 18.07.2017. 18:17
Komentari
Podeli
Branko Ružić (Foto: YouTube/screenshot)Branko Ružić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je za rešavanje dugova lokalnih samouprava potreban sistemski pristup čitave Vlade, ali napominje da neće biti bankrota.

On je naveo i da će do kraja 2018. godine u sistemu lokalnih samouprava biti 100.700 zaposlenih, podsetivši da je 2013. godine ta kvota bila 123.800. Povodom upozorenja Fiskalnog saveta da će dugovi lokalnih samouprava potopiti državne finansije, Ružić kaže da je uloga tog saveta značajna, a da su podaci o kojima se govori kristalno jasni u pogledu recidiva nekih ranijih vremena i postupaka.

- Potreban je sistemski pristup, jedno ministarstvo ovakve probleme ako govorimo o više od milijardu evra duga i 300 mil EUR dospelih obaveza, koje se još uvek ne servisiraju svakako ne može rešiti ad hok. Važan je sistemski pristup čitave Vlade, poluge postoje, pre svega u Ministarstvu finansija - rekao je Ružić.

Kazao je i da, ako njega neko pita, siguran je da ga neće biti.

Nemoguće je, kaže on, da u nekim opštinam "imate po 15, 16, 17 javnih preduzeća, koja se koriste za partijsko zapošljavanje i koje se pojavljuje kao kancer i jede supstancu te opštine, pri tome ne vodeći računa o prihodima i rashodima".

- Taj stepen neodgovnornosti je nedopustiv i, u svakom slučaju, ako gledamo da sistemskim pristupom rešimo ovaj problem, onda moramo da sagledamo i potencijale modele i mogućnosti kako to razrešiti, ali ne smatram da je toliko alarmantan situacija da bi nešto bilo dovedeno u stanje destrukcije - naveo je ministar.

On ipak smatra da je situacija takva da šalje jasnu poruku Vladi da se sa tim problemom mora uhvatiti u koštac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.