Izvor: Tanjug | Utorak, 18.07.2017.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uprava Mercatora negira da potpada pod Lex Agrokor - "Finansijsko iscrpljivanje" nije dozvoljeno

(Foto: sergign/shutterstock.com)
Uprava kompanije Mercator negirala je medijske navode da odluka kojom je Okružni sud u Ljubljani u petak Agrokoru priznao status strane pravne osobe u insolventnom postupku, znači da slovenački trgovinski lanac de facto prelazi pod odredbe Lex Agrokora.

Rešenje koje je doneo sud u Ljubljani odnosi se na hrvatski koncern Agrokor i njegove kompanije sa sedištem u Hrvatskoj, dok se status Mercatora ni u čemu ne menja, navela je uprava kompanije Mercator.

- U Mercatoru ćemo odluku suda još proučiti, ali još jednom naglašavamo da Mercator ostaje samostalno i stabilno preduzeće i da odluka suda u tom smislu nije ništa promenila - poručili su iz te kompanije.

Slovenački portal Siol.net objavio je prethodno da odluka suda u Ljubljani znači da Mercator, suprotno ranijim tvrdnjama slovenačke vlade, dolazi pod odredbe hrvatskog specijalnog zakona o Agrokoru.

Potpadanjem pod Lex Agrokor, prema pisanju Siol.neta, Mercator bi mogao da bude "finansijski iscrpljivan" u korist matične kompanije i njenih vlasnika, njegova zdrava preduzeća u BiH ili Srbiji bi mogla da budu prodata, ili bi čak čak - kako su navodili neki mediji - Mercator mogao da bude poslat u stečaj.

Slovenačko Ministarstvo ekonomije je na te informacije reagovalo saopštenjem u kojem je praktično navelo da se za Mercator odlukom suda ništa ne menja i da je "za sada poznato da Agrokor ne sme namerno da finansijski iscrpljuje Mercator".

Iz Agrokora su takođe izvestili da se odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa ne menja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao ni u pravima i ovlašćenjima vanrednog poverenika Agrokora u odnosu na Mercator.

- Jedina promena koju ova odluka donosi je podizanje nivoa zaštite Mercatora u smislu da štiti kompaniju od eventualnih pokušaja poverilaca da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji - istakli su iz Agrokora.

Dodali su i da odluka ne utiče na primenu slovenačkog Zakona o uslovima imenovanja vanrednog člana uprave u preduzećima od sistemskog značaja za Sloveniju, na osnovu kog je u Upravu Mercatora imenovan jedan vanredni član koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokorom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.