Izvor: Danas | Ponedeljak, 17.07.2017.| 17:14

Bankrotirala podgorička fabrika Radoje Dakić

Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)
U podgoričkoj fabrici građevinskih mašina Radoje Dakić proglašen je bankrot. To je epilog stečajnog postupka, uvedenog u toj fabrici u decembru prošle godine.

Privredni sud Crne Gore doneo je ovakvo rešenje pošto stečajni dužnik nije u roku od 30 dana od uvođenja stečaja, kako je predviđeno Zakonom o stečaju, podneo izjavu o nameri da izvrši reorganizaciju preduzeća. Stečaj u fabrici Radoje Dakić uveden je na zahtev Poreske uprave Crne Gore, zbog duga od 10,8 mil EUR. Na rešenje o uvođenju stečaja bile su podnete tri žalbe Apelacionom sudu, među kojima je i žalba bivših radnika te fabrike koji već deceniju ne mogu da naplate svoja potraživanja, ali sve su odbijene.

Crnogorskoj, a i široj javnosti, dobro je poznat ovaj slučaj u kojem oko 1.800 bivših radnika čeka isplatu 77 plata, što po sudski pravosnažnim presudama premašuje iznos od 50 mil EUR. Novac treba da se isplati od prodaje imovine fabrike, to jest placeva koji se nalaze na atraktivnoj lokaciji, ali uprkos vrednoj i za investitore interesantnoj zemlji, prodaja placeva ide sporo, tako da je neizvesno kada će bivši radnici moći da naplate svoja potraživanja. Zanimljivo je da je petroca bivših radnika nedavno, nakon pravosnažne presude suda u Strazburu, od države naplatilo ukupno 217.000 EUR na ime neisplaćenih zarada.

Ineče, uvođenju stečaja najviše su se protivili bivši radnici, smatrajući da se time vredna imovina "namešta" nekom tajkunu i da oni neće biti isplaćeni, dok su drugi tvrdili da je stečaj, koji je sada rezultirao bankrotom, najbolje rešenje. Fabrika Radoje Dakić, koja je nekad zapošljavala više hiljada radnika, odavno već ne proizvodi građevinske mašine, a u prethodnih nekoliko godina tu je radilo samo nekoliko radnika, koji su plate dobijali od izdavanja poslovnog prostora, odnosno hangara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.