NavMenu

Bankrotirala podgorička fabrika Radoje Dakić

Izvor: Danas Ponedeljak, 17.07.2017. 17:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
U podgoričkoj fabrici građevinskih mašina Radoje Dakić proglašen je bankrot. To je epilog stečajnog postupka, uvedenog u toj fabrici u decembru prošle godine.

Privredni sud Crne Gore doneo je ovakvo rešenje pošto stečajni dužnik nije u roku od 30 dana od uvođenja stečaja, kako je predviđeno Zakonom o stečaju, podneo izjavu o nameri da izvrši reorganizaciju preduzeća. Stečaj u fabrici Radoje Dakić uveden je na zahtev Poreske uprave Crne Gore, zbog duga od 10,8 mil EUR. Na rešenje o uvođenju stečaja bile su podnete tri žalbe Apelacionom sudu, među kojima je i žalba bivših radnika te fabrike koji već deceniju ne mogu da naplate svoja potraživanja, ali sve su odbijene.

Crnogorskoj, a i široj javnosti, dobro je poznat ovaj slučaj u kojem oko 1.800 bivših radnika čeka isplatu 77 plata, što po sudski pravosnažnim presudama premašuje iznos od 50 mil EUR. Novac treba da se isplati od prodaje imovine fabrike, to jest placeva koji se nalaze na atraktivnoj lokaciji, ali uprkos vrednoj i za investitore interesantnoj zemlji, prodaja placeva ide sporo, tako da je neizvesno kada će bivši radnici moći da naplate svoja potraživanja. Zanimljivo je da je petroca bivših radnika nedavno, nakon pravosnažne presude suda u Strazburu, od države naplatilo ukupno 217.000 EUR na ime neisplaćenih zarada.

Ineče, uvođenju stečaja najviše su se protivili bivši radnici, smatrajući da se time vredna imovina "namešta" nekom tajkunu i da oni neće biti isplaćeni, dok su drugi tvrdili da je stečaj, koji je sada rezultirao bankrotom, najbolje rešenje. Fabrika Radoje Dakić, koja je nekad zapošljavala više hiljada radnika, odavno već ne proizvodi građevinske mašine, a u prethodnih nekoliko godina tu je radilo samo nekoliko radnika, koji su plate dobijali od izdavanja poslovnog prostora, odnosno hangara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.