Izvor: RTS | Ponedeljak, 17.07.2017.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Smederevo dobija kinesko-srpski industrijski park na oko 500 ha - Početak rada već u 2018.

Smederevo (Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock)
Ministar privrede Goran Knežević i predsednik HBIS Grupe Ju Jong potpisali su Memorandum o razumevanju za razvoj kinesko-srpskog industrijskog parka.

Taj industrijski park biće izgrađen na oko 500 hektara u Smederevu, rekao je Knežević.

- Formiraćemo zajedničko preduzeće koje će se brinuti o ovom projektu. Od septembra radimo na papirologiji i očekujemo da će u 2018. početi da funkcioniše jedan deo parka - rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je podsetio da postoji iskreno prijateljstvo između srpskog i kineskog naroda, ali i da kontakti koji su uspostavljeni između najviših predstavnika obe države vode ka najboljim ekonomskim odnosima, u korist obe zemlje.

- Imamo odlična iskustva sa kineskim investitorima i želimo da to podignemo na mnogo viši nivo, poput Železare i ove industrijske zone, koja će pomoći da kineski investitori sa kvalitetnijim projektima dođu u Srbiju - rekao je Knežević.

On je podsetio da Srbija ima potpisane ugovore o izlasku na tržište od više od milijardu ljudi, te da će na ovaj način Srbija i Kina moći zajedno da izlaze na treća tržišta.

Zamenik predsednika stalnog Odbora Narodnog kongresa Hebej provincije, Fan Zhaobing rekao je da je ovim Memorandumom saradnja sa Hesteel grupom učvršćena, ali i produbljena.

- Nadam se da ćemo sarađivati uspešno i pozitivno, i da će prijateljstvo između naše dve zemlje, koje ima istorijsku osnovu, nastaviti da se razvija i u budućnosti - naveo je Zhaobing.

Predsedik HBIS Grupe Ju Jong rekao je da u vezi s kinesko-srpskim parkom najpre treba završiti s Vladom Srbije pitanje zemljišta, zatim papirologiju, ocenivši da su potencijali industrijske zone pitanje budućnosti.

- Postigli smo veliki uspeh sa Železarom i mislim da ćemo, ako nastavimo ovu vrstu saradnje, tako raditi i u budućnosti. Kompanije koje budu deo parka moraće da imaju potencijale u Kini, da imaju želju da investiraju i izvoze i da budu odgovorne u realizovanju investicija - naveo je Jong.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.