NavMenu

Smederevo dobija kinesko-srpski industrijski park na oko 500 ha - Početak rada već u 2018.

Izvor: RTS Ponedeljak, 17.07.2017. 14:07
Komentari
Podeli
Smederevo (Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock)Smederevo
Ministar privrede Goran Knežević i predsednik HBIS Grupe Ju Jong potpisali su Memorandum o razumevanju za razvoj kinesko-srpskog industrijskog parka.

Taj industrijski park biće izgrađen na oko 500 hektara u Smederevu, rekao je Knežević.

- Formiraćemo zajedničko preduzeće koje će se brinuti o ovom projektu. Od septembra radimo na papirologiji i očekujemo da će u 2018. početi da funkcioniše jedan deo parka - rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je podsetio da postoji iskreno prijateljstvo između srpskog i kineskog naroda, ali i da kontakti koji su uspostavljeni između najviših predstavnika obe države vode ka najboljim ekonomskim odnosima, u korist obe zemlje.

- Imamo odlična iskustva sa kineskim investitorima i želimo da to podignemo na mnogo viši nivo, poput Železare i ove industrijske zone, koja će pomoći da kineski investitori sa kvalitetnijim projektima dođu u Srbiju - rekao je Knežević.

On je podsetio da Srbija ima potpisane ugovore o izlasku na tržište od više od milijardu ljudi, te da će na ovaj način Srbija i Kina moći zajedno da izlaze na treća tržišta.

Zamenik predsednika stalnog Odbora Narodnog kongresa Hebej provincije, Fan Zhaobing rekao je da je ovim Memorandumom saradnja sa Hesteel grupom učvršćena, ali i produbljena.


- Nadam se da ćemo sarađivati uspešno i pozitivno, i da će prijateljstvo između naše dve zemlje, koje ima istorijsku osnovu, nastaviti da se razvija i u budućnosti - naveo je Zhaobing.

Predsedik HBIS Grupe Ju Jong rekao je da u vezi s kinesko-srpskim parkom najpre treba završiti s Vladom Srbije pitanje zemljišta, zatim papirologiju, ocenivši da su potencijali industrijske zone pitanje budućnosti.

- Postigli smo veliki uspeh sa Železarom i mislim da ćemo, ako nastavimo ovu vrstu saradnje, tako raditi i u budućnosti. Kompanije koje budu deo parka moraće da imaju potencijale u Kini, da imaju želju da investiraju i izvoze i da budu odgovorne u realizovanju investicija - naveo je Jong.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.