Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 17.07.2017.| 09:59

Ramljak dobija ovlašćenja nad Mercatorom - Agrokor može i da proda slovenačku kompaniju?

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Odlukom Okružnog suda u Ljubljani ceo Mercator "de facto" prelazi pod "Lex Agrokor", specijalni zakon namenjen spasavanju najvećeg hrvatskog prehrambeno-trgovačkog lanca, koji je hrvatska Vlada usvojila u aprilu ove godine.

Okružni sud u Ljubljani doneo je odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti. To je institut koji omogućava slovenački zakon o finansijskom poslovanju, postupcima zbog insolventnosti i prisilnom raspuštanju (ZFPPIPP).

To u praksi znači da je insolventnost Agrokora, većinskog vlasnika Mercatora, sud priznao kao glavni postupak, tako da će Ante Ramljak kao vanredni upravnik Agrokora imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

On može da upravlja Mercatorom ili po potrebi da proda Mercator ili deo njegove imovine, kao što je srpski Mercator-S, i da kao vanredni upravnik Agrokora odluči o merama izvršenja i drugim merama za osiguranje imovine Mercatora, koje mogu ulagati njegovi, ali i Agrokorovi poverioci na čelu s bankama, i da ima direktan pristup slovenačkim sudovima, tvrdi se u informaciji.

Ovo Agrokoru ili Ramljaku daje odrešene ruke čak i u slučaju nestanka Mercatora.

Seebiz dodaje da su u Agrokoru prvobitno planirali da Mercator pod svoje okrilje preuzme prodavnice Konzuma u Bosni i Hercegovini, koje je hrvatski maloprodajni lanac dobio u ruke Agrokorovim preuzimanjem Mercatora 2014. godine.

U Mercatoru nisu preterano skloni toj ideji, protive joj se i banke poverioci, jer to shvataju kao prebacivanje Konzumovog bremena na pleća slovenačkog trgovinskog lanca. Pitanje je mogu li u Mercatoru, kog predvodi Tomislav Čizmić, tu nameru sada da izbegnu.

S institucijom priznanja stranog postupka zbog insolventnosti, na Ramljaka prelaze ovlašćenja zastupnika i opunomoćenika za raspolaganje Agrokorovom imovinom u Sloveniji, pa time i sa Mercatorom.

Ovo otvara nekoliko pravnih dilema. Ramljakovo preuzimanje poluga upravljanja Mercatorom bilo bi u direktnom sukobu sa "lex Mercatorom", posebnim zakonom koji slovenačkoj vladi omogućava da u kompanijama od sistemskog značaja sa više od 6.000 zaposlenih imenuje vanrednog poverenika.

Ovaj zadatak u Mercatoru od maja obavlja Gregor Planteu koji mora, po istom zakonu, da zaštiti društvo pred novčanim i trgovinskim tokovima u korist većinskog vlasnika. Nakon "lex Mercatora" Agrokor ne sme da daje Mercatoru instrukcije koje bi bile štetne za društvo, njegovu imovinu i kreditore.

To postavlja drugu pravnu dilemu. Po zakonu, sud može da odbaci zahtev za prekogranično priznanje insolventnosti koji uloži strani upravnik u slučaju ako bi priznanje stranog postupka negativno uticalo na suverenost, sigurnost ili javni interes Republike Slovenije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.