Izvor: Tanjug | Nedelja, 16.07.2017.| 14:44

Profit Železare na kraju 2017. biće veći od 20 mil EUR - Hesteel planira nove investicije i zapošljavanje

Ilustracija (Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Železara Smederevo dobro posluje i na kraju 2017. ostvariće profit veći od planiranih 20 mil EUR, izjavio je Ju Jong, predsednik Hesteel grupe koja je vlasnik srpske čeličane.

Čelnik Hesteela u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu kaže da je u smederevskoj železari rešen veliki broj problema u proteklih godinu dana, da je železara sada sređena i da se iz regionalne transformiše u globalnu kompaniju.

Ju Jong kaže da su dva razloga njegove posete Srbiji: da bi se bliže upoznao sa polugodišnjim poslovanjem Železare Smederevo u 2017, kao i zbog posete Srbiji predsednika Stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđianga.

- Od juna 2016, kada je Hesteel preuzeo srpsku čeličanu, u proteklih godinu dana smo napravili velike promene, napravili smo profit i smanjili gubitke. Sve to zahvaljujući velikim naporima Vlade Srbije i zaposlenih - naglasio je Ju.

Hesteel, prema njegovim rečima, ne bi mogao da ostvari takav uspeh bez velike podrške koju je obezbedila Vlada Srbije, a posebno sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je posvetio veliku pažnju železari.

Indikatori poslovanja Železare u Smederevu su poboljšani i povećana je efikasnost, a Ju dodaje da je Hesteel u Smederevu poslovao pozitivno prošle godine i da je sa pravljenjem profita nastavljeno i u prvom polugođu 2017.

- Vrlo smo uvereni da ćemo ostvariti naše ciljeve u 2017. Sada je potpuno drugačija situacija nego pre godinu dana, na primer. Naši zaposleni su vrlo optimistični i veruju da ćemo dostići ciljeve. Srpska fabrika je transformisana iz regionalne u globalnu fabriku, sa globalnom kompetitivnošću - naglasio je predsednik Hesteel grupe.

Ciljevi Hesteela su, navodi, da u srpsku železaru ove godine uloži 120 mil EUR kako bi ostvario proizvodnju od dva miliona tona, vrednu oko 800 mil USD.

Hesteel od juna 2016. pokušava da poveća proizvodnju i energetsku efikasnost, poboljša snabdevanje i odnos sa mušterijama i u svim segmentima su napravljeni pomaci.

Više mladih i stručnih u Železari

Kako kaže, investicijom od 120 mil USD u ovoj godini biće poboljšana oprema i uvedena nova tehnologija, ali i dodatno unapređen proces proizvodnje, a Hesteel planira i novo zapošljavanje.

- Poklanjamo veliku pažnju ljudskim resursima, tako i u smederevskoj železari planiramo da uvedemo više mladih, stručnih i talentovanih ljudi - naglasio je Ju.

Predsednik Hesteela ističe da svaki put vidi pozitivne promene koje se dešavaju u Srbiji i da je veoma optimističan kada je reč o budućnosti naše zemlje.

- I u budućnosti ćemo ćemo nastaviti da ulažemo ovde, kako bi se razvijali zajedno sa napretkom srpske privrede - naveo je predsednik Hesteela.

Na pitanje kako vidi protekcionističke mere koje EU planira da sprovede na tržištu čelika, kako bi se evropske zemlje zaštitile od niskih cena, Ju kaže da bi to eventualno moglo negativno da utiče i na poslovanje srpske čeličane, ali i da čvrsto veruje da je najvažnije da se razvija sopstvena efikasnost i sposobnost da se suoči sa izazovom.

Uveren je, iako su promene na tržištu svakodnevne, da srpska čeličana ima sjajnu budućnost, kao i da su proizvodi Hesteela potrebni evropskom tržištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.