Izvor: Startit | Nedelja, 16.07.2017.| 13:28

Da li Bitcoin prestaje da funkcioniše 1. avgusta?

(Foto: youtube.com)
Bitcoin ponovo prolazi kroz krizu izazvanu raskolom između bitcoin developera, koji je nastao zbog problema skaliranja ove kriptovalute.

Prvog avgusta konfirmacioni skorovi za Bitcoin će možda postati nepouzdani na neodređen vremenski period, najavljeno je na sajtu bitcoin.org. Šta to znači? Ukratko, bilo koji bitcoin koji dobijete nakon tog datuma moći će da nestane ili da se pretvori u tip bitcoina koji drugi ljudi neće prihvatati kao uplatu.

- U periodu od 1. avgusta do sredine novembra uplovljavamo u još neispitane vode. Scenario u kome se u tom periodu mogu pojaviti dva lanca-klona, tj. "chain-split" je malo verovatan, ali moguć. Bitcoin neće umreti po 141. put, ali ako se dupliranje lanca dogodi, to će imati negativan uticaj na rast mreže i cenu izraženu u dekretnom (fiat) novcu – objašnjava Danilo Backović iz zajednice Blockchain Srbija.

Transakcije u bitcoinu nisu od starta ireverzibilne. Umesto toga, one dobijajukonfirmacioni skor koji predstavlja indikaciju toga koliko je teško preokrenuti, odnosno poništiti određenu transakciju. Da bi transakcija dobila konfirmacioni skor potrebno je između nekoliko sekundi i 90 minuta.

Kada se razreši situacija koja će nastupiti 1. avgusta, konfirmacioni skorovi će ili povratiti svoju normalnu pouzdanost, ili će nastati dve (ili više) konkurentnih verzija bitcoina. U drugom slučaju ćete morati da preduzmete neke dodatne korake kako biste mogli da nastavite da normalno koristite bitcoin.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.