NavMenu

Edgar Dega ponovo pred beogradskom publikom

Izvor: RTS Subota, 15.07.2017. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)Ilustracija
Posle 52 godine, Edgar Dega iz kolekcije Narodnog muzeja ponovo je pred beogradskom publikom. U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba "Trenuci posmatranja". To je jedinstvena prilika da se do 15. septembra vidi stvaralaštvo jednog od najradikalnijih umetnika moderne i jednog od osnivača impresionizma.

Na ulazu u Galeriju SANU posetioce dočekuju tekstovi ispisani na zidovima. O stvaralaštvu Degaa, Parizu, Srbiji koja teži da prati modernizam 19. i prve decenije 20. veka.

- Prvi kolekcionar dela moderne umetnosti bio je kralj Milan Obrenović. Tokom devete decenije 19. veka, on je boravio u Parizu duže vreme i tom prilikom je sakupio nekoliko stotina dela vodećih francuskih impresionista i postimpresionista. Njegova zbirka je rasprodata nekoliko godina posle njegove smrti, na inicijativu njegove žene, kraljice Natalije - kaže autorka izložbe Dragana Kovačić.

Put kroz Galeriju vodi do umetnikovog zaustavljenog vremena – fotografije, kojom se strastveno bavio.

- U poslednjih nekoliko godina u svim retrospektivama je bila i fotografija, zato što je on na kraju svog života i pri kraju 19. veka upoznao medij fotografije, i u njemu bio isto toliko eksperimentalan kao i u svim drugim likovnim delima - objašnjava koautorka izložbe Milanka Todić.

I, pred posetiocima – raskošna umetnost. Tu su osvetljena dva suštinska uporišta celokupnog opusa velikog umetnika: crtež, kao osnovna umetnička disciplina, i vezanost za klasične uzore.

- Zbirka Edgara Degaa predstavlja jednu od najznačajnijih celina, ne samo za Narodni muzej i Srbiju, već i u širim okvirima – sve do centralne i zapadne Evrope. Ova jedinstvena kolekcija, koja obuhvata 29 njegovih ostvarenja na papiru, u stvari predstavlja najreprezentativnije teme kojima se on bavio - kaže Kovačićeva.

Ova dela Edgara Degaa, koja baštini Narodni muzej, pripadaju kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina, tragično nastradalog u Drugom svetskom ratu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.