Izvor: Tanjug/RTS | Nedelja, 16.07.2017.| 17:56

Štrajkači Fiata odbili predloženi protokol - Ministar poziva na razgovore sa poslodavcem

(Foto: fiatpress.rs)
Štrajkački odbor kragujevačkog Fiata saopštio je u petak, 14. jula 2017. godine, da je "umesto poziva na pregovore, dobio Protokol o okončanju štrajka", u kome se, kažu, za prekid štrajka ne nudi ništa, osim napora Ministarstva privrede da pregovori postignu uspeh.

Naime, Ministarstvo je prethodno predložilo predstavnicima sindikata radnika FCA Kragujevac potpisivanje protokola koji bi omogućio započinjanje pregovora radnika i rukovodstva Fiata već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku.

Štrajkački odbor je, nezadovoljan ponudom, Ministarstvu privrede dostavio izmenjeni predlog protokola u kome je od Vlade Republike Srbije tražio da preuzme svoj deo odgovornosti, kao vlasnik 33% kapitala u preduzeću Fiat Chrysler automobili. Štrajkači su takođe pozvali Vladu da, kako kažu, "privede zakonima" preduzeće Fiat Chrysler automobili i onemogući da njihove procedure budu iznad zakona u Srbiji.

Štrajkači traže i da Vlada, preko predstavnika kapitala Republike Srbije u upravljačkim strukturama preduzeća, inicira pronalaženje rešenja, a da državni organi primene Zakon o štrajku i nalože preduzeću FCA da započne pregovore.

Ministar privrede Goran Knežević je u subotu (15. jula 2017. godine) još jednom pozvao radnike kragujevačkog Fiata da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme jer, kako je istakao, "svaki dan štrajka uvećava štetu i šalje pogrešnu poruku".

Knežević kaže da sve predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije FCA Kragujevac da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a, kako on kaže, kada se to desi investitor će se teško vratiti za sto.

Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro.

Knežević je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.