Izvor: Beta | Nedelja, 16.07.2017.| 17:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radnici Gorenja odbili ponudu rukovodstva, od 18. jula novi pregovori

Gorenje je u Valjevu prošlog decembra proslavilo deceniju rada
Radnici fabrike Gorenje u Valjevu u petak (14. jula 2017. godine) nisu prihvatili ponudu poslovodstva po kojoj bi zarade bile povećane od 426 dinara do 3.000 dinara, uz 2.000 dinara za topli obrok, dok bi najniža zarada iznosila 34.000 dinara. Nastavak socijalnog dijaloga zakazan je za utorak, 18. jula, u petak i subotu neće biti proizvodnje, a u ponedeljak, 17. jula će svi radnici biti na svojim radnim mestima. Radnici su pri zahtevu da povećanje zarade za sve zaposlene u proizvodnji bude 5.000 dinara uz dodatak za topli obrok, prenela je Beta.

Štrajkači do utorka treba da izaberu predstavnike za nastavak razgovora, dok će se sa "mandatom" za nove pregovore iz Velenja u Valjevo vratiti jedan od direktora Gorenja Simon Kumer, objavila je Beta.

Ovo je prvi štrajk u fabrici Gorenje Valjevo, koja zapošljava 1.470 radnika, sa prosečnim zaradama u proizvodnji 300 do 500 EUR. Ta fabrika je u decembru 2016. proslavila deceniju uspešnog poslovanja i tada je saopšteno da je za deset godina proizvedeno pet miliona frižidera i zamrzivača.

Iz Gorenja su se oglasili saopštenjem u kome je navedeno da su zaposleni i menadžment dogovorili dinamiku rada u fabričkim pogonima do nastavka socijalnog dijaloga.

- U procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja između radnika u proizvodnji i menadžmenta fabrike rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu nije došlo do novog dogovora, tako da se dijalog nastavlja. Ponuda menadžmenta o unapređenju uslova rada i iznosa za povećanje plata nije prihvaćena. Zbog toga se pregovori nastavljaju u utorak, kako bi se pronašao minimum zajedničkih prihvatljivih uslova za sve strane. Zaposleni i menadžment kompanije dogovorili su dinamiku rada u fabričkim pogonima do nastavka socijalnog dijaloga - navedeno je u saopštenju Gorenja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.