Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.07.2017.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Univerzitet u Novom Sadu na Šangajskoj listi najboljih u oblasti matematike

(Foto: purplequeue/shutterstock.com)
Univerzitet u Novom Sadu prvi put se našao na Šangajskoj rang listi, i to među 500 najboljih univerziteta u oblasti matematike, pošto je rangiran između 401. i 500. mesta.

Kako navode sa novosadskog univerziteta, Šangajska lista je jedna od pet najznačajnijih za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste (Velika Britanija), QS rang liste (Quacquarelli Symonds, Velika Britanija), Lajden rang liste (Leiden Ranking, Holandija) i Webometrics (CSIC, Španija). Kriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja univerziteta su, između ostalog, broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja.

Univerzitet u Novom Sadu rangiran je u maju 2017. godine na Lajden rang listi, i to na 721. mestu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, novosadski univerzitet se ove godine prvi put pojavljuje na QS rang listi i nalazi se među 300 najboljih univerziteta iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, pošto je rangiran između 251. i 300. mesta.

Na listi EECA University Rankings 2016 (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) Univerzitet u Novom Sadu se nalazi među 130 najboljih univerziteta u ovom delu sveta, pošto je rangiran između 121. i 130. mesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.