Izvor: RTS/Beta | Četvrtak, 13.07.2017.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavlja se štrajk u Fiatu - Sindikat traži pojedinačno izjašnjavanje

(Foto: fiatpress.rs)
Iako je većina radnika prve smene u kragujevačkom Fiatu odlučila da prekine štrajk i da u petak počne da radi, druga smena je to većinski odbila. Štrajk se nastavlja, a Samostalni sindikat traži od Vlade Srbije pomoć u organizovanju "referenduma" na kojem bi se svaki radnik pojedinačno izjasnio.

Odluka prve smene je doneta posle pregovora u sredu ujutru (12. jula 2017. godine) predstavnika sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, koje je inicirala premijerka Ana Brnabić. Na skupu održanom istog dana uveče, radnici druge smene su, međutim, odlučili da nastave štrajk, javlja dopisnik RTS-a iz Kragujevca.

Kako je većina u prvoj smeni prihvatila ponudu vlade da prekinu štrajk i uđu u pregovore, a većina u drugoj smeni to odbila, sindikat je u pat poziciji, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

Od Vlade će, kaže, tražiti da pomogne da se u fabrici organizuje referendum, kako bi se svako imenom i prezimenom izjasnio da li je za prekid štrajka i ulazak u pregovore, prenosi RTS.

Kako je javila Beta, dva visoki rukovodilac Fiata Alfredo Altavila obavestio Vladu Srbije kao manjinskog akcionara da ukoliko ne dodje do prekida štrajka sledi otpuštanje i smanjenje proizvodnje. Predstavnici sidnikata su preneli novinarima i da je Altavila obavestio Vladu Srbije da nema pregovora dok traje štrajk.

- Altavila je obavestio Vladu Srbije da ukoliko u roku od sedam dana ne dođe do pregovora, što bi značilo i prekid štrajka, u planu je otpuštanje 320 radnika - rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

Naveo je i da je Vlada Srbije obaveštena da se, ukoliko ne dođe do prekida štrajka, razmatra smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu za oko 80%. Prema njegovim rečima, posle toga radnici će otići na godišnji odmor a to će voditi ka tihom zatvaranju fabrike FCA u Kragujevcu.

- Preti i smanjenje proizvodnje, a kasnije i otpuštanje radnika u kooperantskim firmama - rekao je Marković.

On je rekao i da je Altavila ponudio povećanje zarada ali bez garancije koliko uz naglašavanje uslova da se prekine štrajk kako bi otpočeli pregovori.

Marković rekao kako očekuje da će, uz pomoć Vlade Srbije, biti pronađeno rešenje, prenela je Beta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.