NavMenu

Nastavlja se štrajk u Fiatu - Sindikat traži pojedinačno izjašnjavanje

Izvor: RTS/Beta Četvrtak, 13.07.2017. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: fiatpress.rs)
Iako je većina radnika prve smene u kragujevačkom Fiatu odlučila da prekine štrajk i da u petak počne da radi, druga smena je to većinski odbila. Štrajk se nastavlja, a Samostalni sindikat traži od Vlade Srbije pomoć u organizovanju "referenduma" na kojem bi se svaki radnik pojedinačno izjasnio.

Odluka prve smene je doneta posle pregovora u sredu ujutru (12. jula 2017. godine) predstavnika sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, koje je inicirala premijerka Ana Brnabić. Na skupu održanom istog dana uveče, radnici druge smene su, međutim, odlučili da nastave štrajk, javlja dopisnik RTS-a iz Kragujevca.

Kako je većina u prvoj smeni prihvatila ponudu vlade da prekinu štrajk i uđu u pregovore, a većina u drugoj smeni to odbila, sindikat je u pat poziciji, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

Od Vlade će, kaže, tražiti da pomogne da se u fabrici organizuje referendum, kako bi se svako imenom i prezimenom izjasnio da li je za prekid štrajka i ulazak u pregovore, prenosi RTS.

Kako je javila Beta, dva visoki rukovodilac Fiata Alfredo Altavila obavestio Vladu Srbije kao manjinskog akcionara da ukoliko ne dodje do prekida štrajka sledi otpuštanje i smanjenje proizvodnje. Predstavnici sidnikata su preneli novinarima i da je Altavila obavestio Vladu Srbije da nema pregovora dok traje štrajk.

- Altavila je obavestio Vladu Srbije da ukoliko u roku od sedam dana ne dođe do pregovora, što bi značilo i prekid štrajka, u planu je otpuštanje 320 radnika - rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.


Naveo je i da je Vlada Srbije obaveštena da se, ukoliko ne dođe do prekida štrajka, razmatra smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu za oko 80%. Prema njegovim rečima, posle toga radnici će otići na godišnji odmor a to će voditi ka tihom zatvaranju fabrike FCA u Kragujevcu.

- Preti i smanjenje proizvodnje, a kasnije i otpuštanje radnika u kooperantskim firmama - rekao je Marković.

On je rekao i da je Altavila ponudio povećanje zarada ali bez garancije koliko uz naglašavanje uslova da se prekine štrajk kako bi otpočeli pregovori.

Marković rekao kako očekuje da će, uz pomoć Vlade Srbije, biti pronađeno rešenje, prenela je Beta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.