NavMenu

Zrenjanin drugi po uslovima poslovanja na zapadnom Balkanu

Izvor: Ekonomist magazin Ponedeljak, 14.07.2008. 19:22
Komentari
Podeli

Zrenjanin je drugi na listi Svetske banke po uslovima poslovanja na zapadnom Balkanu, a Beograd je zauzeo 13. mesto od ukupno 22 grada šest zemalja. Kruševac je zauzeo peto mesto, Užice 10, a Vranje 14. mesto na regionalnoj listi po uslovima poslovanja koja je predstavljena u makedonskom gradu Bitolju, proglašenom za grad zapadnog Balkana sa najboljim uslovima poslovanja.

Na listi se nalaze i Prizren na osmom mestu i Priština na 12. mestu. Poslednje mesto na listi zauzeo je Mostar.

Beograd se nalazi pri samom dnu među srpskim gradovima, ali je među prestonicama zapadnog Balkana u gornjoj polovini - iza Tirane i Skoplja ali ispred Zagreba, Sarajeva i Podgorice.

Iz izveštaja proizilazi da Srbija investitorima nudi dobre uslove u domenu upisa imovine i izvršenja ugovora, ali da je po izdavanju građevinskih dozvola gora od većine drugih zemalja zapadnog Balkana.

U Zrenjaninu investitori mogu najefikasnije da reše spor i obezbede izvršenje ugovora, za to im je potrebno 300 dana, što je u rangu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Za tu proceduru treba da izdvoje 25,7 odsto vrednosti koja je predmet spora.

Srpski gradovi su pri samom dnu po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola za skladište - Zrenjanin je na 13. mestu, Beograd na 16, Kruševac na 19, Vranje na 20, a Užice na 21. mestu.

U Srbiji dobijanje dozvola obuhvata od 17 do 20 procedura koje ukupno traju od 183 do 414 dana, a troškovi izdavanja dozvole i povezivanja sa infrastrukturom u Beogradu su viši nego u svim drugim gradovima koji su uvršteni na listu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.