NavMenu

U lukama Srbije 4,5 miliona tona pretovarene robe u 2017. - Rast i u oblasti putničkog saobraćaja

Izvor: eKapija Utorak, 11.07.2017. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za upravljanje lukama saopštila je danas da je u prvih šest meseci 2017. godine evidentirala skoro 4,5 miliona tona pretovarene robe u lukama, odnosno 12% više nego u istom periodu u 2016. Najrasprostranjenija vrsta pretovarenog tereta u ovoj godini bio je šljunak, potom žitarice, rude, nafta i rasuti tereti. Rast privredne aktivnosti na rekama u Srbiji rezultat je uspešne saradnje Agencije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na realizaciji zajedničkih projekata.

Evidentirano je i 394 pristajanja putničkih brodova - kruzera, što predstavlja porast od 13% u poređenju sa početkom prošlogodišnje nautičke sezone.

Rečni putnički saobraćaj u Srbiji pokazuje stalan trend rasta. U skladu sa tim, Agencija za upravljanje lukama, uvrstila je razvoj kruzinga u prioritet poslovanja za ovu godinu, jer predstavlja razvojnu šansu za lokalne samouprave koje se nalaze na Dunavu, prevashodno u istočnoj Srbiji.

Najviše pristajanja kruzera od početka sezone zabeleženo je u Beogradu - 225, zatim u Novom Sadu 124 i u Donjem Milanovcu 39. Pored razvoja međunarodnih putničkih pristaništa, Agencija će u narednom periodu razvijati i domaći linijski saobraćaj.

Na osnovu dosadašnjih rezultata, predviđanje Agencije je da će se do kraja godine u srpskim lukama pretovariti više od deset miliona tona tereta, dok se na putničkim pristaništima do kraja sezone može očekivati hiljadito pristajanje kruzera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.