Izvor: eKapija | Utorak, 11.07.2017.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Bugarska zajednički razvijaju gasno-transportne sisteme

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Srbija i Bugarska potpisale su Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema na teritoriji dve zemlje, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU. Memorandum su potpisali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnik bugarske firme Bulgartransgas.

Istovremeno, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Bugarske Temenuška Petkova ocenili su danas da je saradnja dveju zemalja na visokom nivou, pogotovo u energetskom sektoru, gde se planiraju novi zajednički projekti, prenosi sajt Vlade Srbije.

Na sastanku su razmatrani zajednički projekti koji su u toku, a pre svega izgradnja gasnog interkonektora Bugarska–Srbija, uz podsećanje na to da je ove godine u Sofiji potpisan Memorandum o razumevanju za realizaciju tog projekta. Sagovornici su naglasili da će izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije poboljšati snabdevanje gasom u čitavom regionu.

Petkova je informisala Antića o razvoju projekta bugarskog gasnog čvorišta, čija će izgradnja doprineti diversifikaciji gasnog snabdevanja i uveliko razviti tržište gasa u regionu.

U razgovoru je istaknuto da će izgradnja bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama jugoistočne Evrope.

Antić i Petkova su ocenili da je saradnja dveju država na visokom nivou, da se ukupni odnosi dodatno razvijaju i da će one u narednom periodu imati veći broj zajedničkih projekata, pre svega u oblasti energetike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.