NavMenu

GSP Beograd i EBRD potpisali ugovor o konverziji zajma od 15 mil EUR u dinare

Izvor: eKapija Utorak, 11.07.2017. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Ugovor kojim će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvršiti konverziju dela postojećeg zajma GSP Beograd u iznosu od 15 mil EUR u dinare potpisan je danas u Starom dvoru, prenosi Beoinfo.

Ugovor su potpisali Danijel Berg, direktor EBRD-a za Srbiju, i Željko Milković, generalni direktor GSP Beograd, a potpisivanju je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je u pitanju prvi aranžman ove vrste, gde se radi konverzija iz evra u dinare, kao i da je to rezultat konsolidacije javnih finansija Grada Beograda.

- Sa današnjom delimičnom konverzijom dela kredita EBRD-a prema GSP-u, iz evra u domaću valutu, bitno se smanjuje rizik dodatnog troška u vidu kursne razlike. Ovo je važan korak za nas, koji će se pozitivno odraziti na finansijsku sliku glavnog grada - rekao je Mali i dodao da se na ovaj način promoviše zaduživanje u lokalnoj valuti, što predstavlja ključni strateški cilj Vlade Srbije, kao i Narodne Banke Srbije.

Berg je naglasio da je EBRD predvodnik inicijative za razvoj lokalnih valuta i lokalnih tržišta u zemljama gde investira.


- Naš dugoročni cilj je da pomognemo razvoj preduzeća kako bi ono pružalo usluge visokog kvaliteta, ali sa daleko manjom potrebom za kontinuiranom budžetskom podrškom - objasnio je Berg.

Željko Milković je dodao da će prihodi GSP-a u dinarima i vraćanje zajma EBRD-u u istoj valuti pomoći ovom preduzeću da izbegne izlaganje fluktuacijama deviznog kursa, prenosi Beoinfo.

- Ova promena će imati pozitivan uticaj na finansijsko poslovanje preduzeća, kao i na operativnu efikasnost, a takođe će pomoći dalje poboljšanje usluga u korist stanovnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.