NavMenu

Fakulteti će morati da otpuštaju profesore - Medicinski ostaje bez 250 zaposlenih

Izvor: Novosti Ponedeljak, 10.07.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Fakulteti će do kraja godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja je doneta 20. juna. Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet, koji treba da smanji broj čak za 250 zaposlenih. Pravni fakultet moraće da otpusti 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme.

Fakultet veterinarske medicine ostaće bez 33 saradnika, Filološki bez 48, a Šumarski bez 32. Većina državnih fakulteta, prema odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku 23. juna, moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu zasad mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski fakultet...

Na Univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.

- Osnovni problem je što naš fakultet i s postojećim brojem zaposlenih jedva izlazi na kraj sa svim obavezama. Imamo ukupno 8.000 aktivnih studenata i 195 zaposlenih, koji čine i nastavno i nenastavno osoblje, a odlučeno je da broj moramo da smanjimo na 170 - kaže za Novosti prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

- Sa smanjenim brojem nastavnika nećemo više ispunjavati postojeće standarde za akreditaciju, a već naredne godine čeka nas novi ciklus akreditacije.

Avramović najavljuje da će na Rektorskom kolegijumu pokrenuti ovo pitanje, kako bi Univerzitet zauzeo jedinstven stav o zajedničkom problemu.

Najveća "seča" moraće da usledi na Medicinskom fakultetu, koji treba da se odrekne 250 od ukupno 1.291 zaposlenog, koliko ih sada ima. Iako je broj njihovih nastavnika veoma veliki, njihovo postojanje je, kažu, opravdano zbog specifičnosti nastave medicine, koja se izvodi na velikom broju klinika i sa velikim brojem predmeta.

- Još nismo analizirali posledice ovakve odluke, ali ćemo se u narednom periodu posvetiti tom pitanju. Trebalo bi razmotriti koliko je ovakav model određivanja maksimalnog broja zaposlenih u visokom obrazovanju opravdan, zbog svih specifičnosti nastave - kaže za Novosti prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta.

"Seča" očekuje i ostale državne univerzitete, pa će saradnika morati da se odreknu pravni, ekonomski, filološki, umetnički i mnogi drugi fakulteti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.