NavMenu

Italijan oduševljen našim majstorima - tekstilna industrija u Vlasotincu oživela zahvaljujući "Grupo Fiorentino"

Izvor: Blic Nedelja, 13.07.2008. 14:34
Komentari
Podeli

Snežana Petković iz Vlasotinca je jedna od retkih mladih osoba na jugu Srbije koja je samo nekoliko meseci po završetku srednje škole dobila siguran posao, i to bez protekcije i partijske knjižice. Bilo je to pre devet meseci, kada je Italijan Nutrikato Fiorentino otvorio modernu konfekciju, odakle se garderoba transportuje na Zapad i prodaje u "Trussardi" i "Guess" buticima.

- I sama sam bila iznenađena kada sam dobila obaveštenje da se javim na posao, pošto sam prethodno prošla test. Radost mi je mutila zebnja zbog glasina da su vlasnici iz Evrope strogi i da se od posla glava ne diže. Međutim, naišla sam na predivnu atmosferu. Ovde nema norme i pritisaka na radnike. Pauze za doručak, kafu, sok ili čaj su česte, a opuštenu i prijateljsku atmosferu diktira gazda i tako nas stimuliše da radimo precizno, bez reklamacija - priča je mlade devojke, koju potvrđuju i mnogi od 70 stalno zaposlenih u "Grupo Fiorentino".

Vlasotince je nekad bilo sila u tekstilnoj industriji. Do propadanja fabrika došlo je tokom poslednje decenije prošlog veka. Sada se tekstilna industrija u u ovom gradu polako diže iz pepela. Osim 70 stalno zaposlenih, za "Fiorentino" radi još 300 kooperanata iz nekoliko gradova Srbije, a do kraja godine u vlasotinačkoj fabrici će biti zaposleno još 30 radnika.

- Vlasotince je mirno mesto, bez kriminala i mafije, a nigde nema tako stručne radne snage kao ovde, i to u svim sektorima. Oduševljava me to što u Srbiji ima sjajnih majstora. Ovde sam stekao i mnogo prijatelja, doduše neke sam usput izgubio zbog nekorektnih odnosa, ali to nije važno. Zato sam odlučio da baš u ovom mirnom i živopisnom mestu uložim kapital svoje porodice, izgradim fabriku i kupim kuću u centru varoši za svoju četvoročlanu porodicu. Srbija je tako postala moja druga domovina - keže Fiorentino.

"Fiorentino" je porodična firma, osnovana 1962. godine. U firmi radi cela porodica: sin Andrea, ćerka Anđela, supruga Ana i zet Klaudio. Nutrikato je stalno u Vlasotincu, a ostali povremeno dolaze. U Italiji ova firma je, tvrdi "Fiorentino", veliko ime.

- Naši kaputi, jakne i pantalone prodaju se u "Trussardi" i "Guess" buticima širom sveta - ponosan je vlasnik ove fabrike

Uz sve to, Nutrikato Fiorentino ima mnogo primedbi na odnos vlasti prema stranim investitorima, poput izdvajanja od 65% na neto zarade i loše infrastrukture.

- Najveći problem je što srpska policija ne dozvoljava mojim radnicima - vozačima Srbima, da voze moje kamione za potrebe firme jer kamioni nose registarske tablice Italije. Policija traži boravak za vozače u Italiji, a oni ne idu u Italiju, već samo do Luke "Bar". Vozači imaju ovlašćenja i overene putne naloge, ugovor o radu. Kad oni ne idu u Italiju, smatram da njima ne treba boravak u pasošima. Po zakonu, ja bi trebalo da uposlim čoveka iz Bugarske, Rumunije, a da dam otkaz srpskim vozačima da ne bih imao problema s policijom. Meni je svejedno ko će voziti kamion. Ali platu će u tom slučaju dobiti stranac. Investirao sam milione evra u Srbiju, ne da bih zaposlio strance, već građane Srbije. Do sada moj problem niko nije hteo da reši, a meni to stvara neprilike u radu. Svaki put kad ima problema na graničnom prelazu, primoran sam da idem tamo kako bi policija pustila kamion da prođe - žali se Fiorentino.

- Bez obzira na probleme koje imam u poslovanju, naša porodična firma ostaje u Srbiji i dalje će širiti posao.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.