NavMenu

Počela izgradnja pešačko-biciklističke staze u Bulevaru Nikole Tesle u Beogradu - Grad izradio strategiju o razvoju biciklizma u četiri pravca

Izvor: eKapija Subota, 08.07.2017. 14:15
Komentari
Podeli
Gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su u subotu (8. jula 2017. godine) početku izgradnje pešačko-biciklističke staze u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, na deonici od Ušća do hotela Jugoslavija, prenosi Beoinfo.

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i direktor Beograd puta Ivan Tejić.

Vesić je istakao da je reč o rekonstrukciji i proširenju stare pešačke staze koja odavno nije na zadovoljavajućem nivou. Nova rekonstruisana staza će imati blizu dva kilometra i biće široka 3,5 metara. Za ovu namenu je izvdojeno 30 miliona dinara i radovi će trajati 90 dana, precizirao je gradski menadžer.

– Važno je napomenuti da ovaj deo grada počinjeno da uređujemo na drugačiji način. Tokom jeseni će biti otvoren Muzej savremene umetnosti, a Grad namareva da čitav ovaj zeleni pojas oplemeni dečjim igralištima, sportskim terenima i drugim kvalitenim sadržajem gde će naši sugrađani biti u prilici da na kvalitetan način provode svoje slobodno vreme – najavio je Vesić.

On je dodao da je izgradnja ove staze dokaz da Grad Beograd aktivno radi na popularizaciji biciklizma u prestonici u kojoj, trenutno, ima 83 kilometara biciklističkih staza.

Folić je istakao da su danas svi svetski gradovi razumeli da saobraćajne gužve i zagađenja mogu da se reše samo uvođenjem ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja, među kojima je i biciklizam. Izgardnjom bicikllističkih staza građani dobijaju infrastrukturu koja će omogućiti da u Beogradu bicikl, konačno ne bude samo sredstvo za rekreaciju, već prevozno sredstvo, ukazao je glavni gradski urbanista.

Iz tog razloga, Grad Beograd je, kako je naveo, izradio strategiju sa svim aktivnim biciklističkim udruženjima pod nazivom Bicikliraj Beogradom, koji podrazumeva četiri pravca razvoja biciklizma u prestonici.

Prvi pavac, prema njegovim rečima, predstavlja izgradnju primarne mreže koja bi obuhvatila izgradnju 120 kilometara novih biciklističkih staza u glavnom gradu Srbije, sa posebnim akcentom na centar i deo grada sa desne obale reka.


– Novi Beograd već ima 80 kilometara staza, ali je cilj da se one povežu i sa starim delom grada, kako bi se udobno stizalo od tačke A do tačke B. Drugi pravac predviđa postavljanje 200 parking mesta za bicikle, kojih već ima ispred Skupštine grada Beograda, Arhitektonskog fakulteta, ima ih u Zemunu i Knez Mihailovoj ulici, ali cilj je da oni budu postavljeni ispred svih javnih institucija i posećenih mesta u gradu – najavio je Folić.

On je nastavio da će se treći pravac razvoja biciklizma odnositi na bajk šer sistem u okviru koga će u naredndim sedmicama biti raspisan konkurs za operatere javnih bicikala. To će omogućiti građanima da uzmu javni bicikl na jednom i da ga ostave na drugom, predviđenom mestu, i čije će korišćenje u prvih pola sata bicikliranja biti besplatno.

Četvrti pravac, istakao je, podrazumeva kampanju i edukaciju stanovništva, kako bi razumeli da se biciklom od tačke A do tačke B mnogo, brže, zdravije i jeftinije stiže. On je podsetio da je jedna studija u Koponhagenu pokazala da ljudi koji bicikliraju dve godine pola sata, do sat vremena dnevno žive pet do sedam godina duže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.