NavMenu

Bivši akademci duguju 9 mil EUR - Do kraja avgusta bez zatezne kamate na studentske kredite

Izvor: Danas Petak, 07.07.2017. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dalje neće obračunavati zateznu kamatu studentima koji nisu na vreme otplatili studentske kredite, rečeno je Danasu u ovoj instituciji.

Kako kažu, dodatnih opterećenja neće biti do kraja avgusta, što je dobra vest za skoro 30.000 bivših studenata koji ili nisu uopšte počeli ili su delimično otplatili novac koji im je došao iz državnog budžeta.

Prema podacima Ministarstva, malo manje od polovine diplomaca koji je trebalo da do sada otplate kredit ili nisu uplatili nijednu ratu ili su uplatili samo deo dugovanja. Naime, 14.485 bivših studenata nije uopšte započelo otplatu kredita, pa njihova ukupna dugovanja iznose 1.085 milijardi dinara, odnosno više od 9 mil EUR. Istovremeno, 15.485 studenata imao je određene uplate u ukupnom iznosu od 648,7 miliona dinara, ali nisu otplatili ceo kredit. Naspram njih stoji 35.121 bivših primalaca kredita koji su u potpunosti otplatili svoja dugovanja, kao i 32.887 diplomaca koji su oslobođeni vraćanja pošto su u propisanom roku završili studije sa prosekom preko 8,5.

Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija za ovu školsku godinu je 8.400 dinara i isplaćuje se u najviše 10 mesečnih rata, a uslovi za dobijanje obuhvataju uspeh i materijalno stanje staratelja.


Do pre tri godine novčanu pomoć studenti su primali preko Univerzal banke. Godinu dana nakon što je ova banka ugašena posao isplate kredita i stipendija poveren je Unikredit banci. Kako u međuvremenu studenti nisu bili obavešteni o promenama, te nisu imali kome da uplaćuju zaostale rate nastao je problem prošle godine kada im je stiglo obaveštenje da u roku od nekoliko meseci treba da isplate zaostale rate zajedno sa kamatom. Oni koji nisu uspeli da isplate sva dugovanja mogli su da nastave sa otplatom tokom prošle i ove godine, bez zateznih kamata, za sada do kraja avgusta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.