Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.07.2017.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ugradnja GPS sistema za praćenje vozila samo sa licencom - Kazne za preduzeća i do milion dinara

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Između 20.000 i 25.000 vozila u našoj zemlji opremljeno je GPS sistemima za satelitsko praćenje, pokazuju procene, iako Srbija o tome nema preciznih podataka. Od 1. januara na snazi su nova pravila u pružanju ovih usluga. Tada je, naime, počela puna primena Zakona o privatnom obezbeđenju, a poslednjim izmenama, u sisteme tehničke zaštite uvedeno je i GPS praćenje vozila.

Transportna preduzeća ili firme koje poseduju značajan broj službenih automobila, u svakom trenutku moraju da znaju gde su njihova vozila, kakva im je ruta, imaju li goriva i koliko, kolika je potrošnja... GPS sistemi za satelitsko praćenje to i omogućavaju, ali - onoga ko će im njih obezbediti, moraju pažljivo da odaberu. U praksi, ovo znači da sa kompanijom koja je ugradila GPS praćenje u vaša flotna vozila morate imati potpisan ugovor, a ona bez izuzetka mora imati licencu Ministarstva unutrašnjih poslova. U suprotnom, i preduzeće-korisnik usluga, može snositi kaznu čak i do milion dinara! Prema podacima Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kada je GPS praćenje vozila u pitanju, svega nekoliko firmi ima licencu.

Srbija je inače, dugi niz godina bila bez regulative u oblasti privatnog obezbeđenja, sektoru u kome je trenutno zaposleno više od 30.000 ljudi. Novim zakonom, nakon dve decenije čekanja, obuhvaćena je izuzetno široka oblast - sve ono što je u sistemu zaštite lica, imovine i poslovanja.

Sve više kompanija traži licencu na uvid

Ako preduzeće svoje kamione opremi GPS sistemima za satelitsko praćenje, a sa izvođačem, koji im je sistem obezbedio nema potpisan ugovor, ili izvođač nema licencu MUP-a, propisana kazna iznosi od 100.000 do 1.000.000 dinara. Kaznene mere su neophodne kako bi se u ovu oblast uveo red, kaže u razgovoru za eKapiju Slobodan Maksimović, predsednik Grupacije tehničke zaštite Udruženja za privatno obezbeđenje PKS.

- Sa jedne strane, pružaoci usluga sada moraju da garantuju da će ugrađivati sertifikovanu opremu koja zadovoljava standrade, dok se sa druge kupcima stvara obaveza da posluju sa pravnim licima i preduzetnicima koji imaju licencu MUP-a, odnosno koji posluju po propisima. To je itekako u interesu korisnika, jer će se na ovaj način smanjiti broj zloupotreba, odnosno slučajeva da kompanije plate punu cenu opreme i ugradnje, a da kasnije imaju problema u funkcionisanju sistema. Zakon to sprečava, jer čak i fizičko lice koje montira opremu mora biti licencirano - kaže Maksimović, podsećajući da se za najteže prekršaje pružaocu usluge može izreći i privremena zabrana obavljanja delatnosti.

(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
- Odnedavno, svi zainteresovani za ugradnju bilo kog sistema tehničke zaštite mogu na sajtu Privredne komore Srbije da pogledaju spisak licenciranih pružalaca usluga. Koliko je meni poznato, trenutno, kad je GPS praćenje vozila u pitanju, svega dva ili tri pravna lica imaju licence - kaže Maksimović.

Sa druge strane, predstavnici transportnih kompanija sa kojima smo razgovarali, prilično su rezervisani prema benefitima koji se od novog zakona očekuju. Nekima od njih, sisteme obezbeđuju firme sa stranom licencom, neki se pitaju da li je urađeno dovoljno po pitanju informisanosti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je vremena za usklađivanje bilo dovoljno.

- Puna primena Zakona o privatnom obezbeđenju počela je 1. januara ove godine, ali je on donet još 2013, a izmene i dopune 2015. Shodno tome, sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja se bave poslovima privatnog obezbeđenja, imala su dovoljno vremena da svoj rad usklade sa odredbama - ističu u MUP-u za eKapiju.

Od novih pravila igre nisu izuzeta ni preduzeća kojima su tokom ranijih godina GPS sisteme za praćenje ugradili izvođači "bez papira". Tako, ako su radovi izvedeni pre 1. januara, obaveza korisnika jeste da sa licenciranim izvođačem zaključi ugovor o pružanju usluge i održavanju te opreme.

- Zakon o privatnom obezbeđenju se primenjuje već šest meseci, tako da svako ko se uzda u to da će MUP izdati upozorenje umesto kazne, zapravo se "igra sa sopstvenom kožom" - kaže Slobodan Maksimović u razgovoru za eKapiju.

Bezbednije

Tokom 2016. godine, za sve poslove fizičko-tehničke zaštite izdato je ukupno 7.360 licenci, a za svega nekoliko meseci ove godine ta cifra je već premašena.

Sve više kompanija prepoznaje da pravna lica i preduzetnici, koji su uložili napor, položili stručni ispit i obezbedili licencu, sigurno mogu da pruže više od onih koji nisu želeli da uđu u ovaj proces, kaže Maksimović.

Kazne i za izvođače

Za pravno lice koje nema zaključen pisani ugovor sa onima kojima pruža usluge GPS sistema satelitskog praćenja, predviđena je takođe kazna od 100.000 do milion dinara.

- U Zakonu nema odredbe koja tačno definiše kaznu za pravno lice koje posluje, a nema licencu. Međutim, u praksi policija podnosi nadležnom tužiocu prijave na osnovu nekoliko članova Zakona - dodaje naš sagovornik.

M.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE