NavMenu

Pametne košnice iz Srbije idu u Brisel - Mladi preduzetnici iz Kragujevca na evropskom takmičenju učeničkih kompanija

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.07.2017. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Učenici prvog razreda specijalnog informatičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije - Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić svoj preduzetnički duh iskazali su kroz učeničku kompaniju Lego buzz.

Nakon što su trijumfovali u Srbiji, spremaju se da svoj proizvod predstave naredne nedelje u Briselu, na evropskom takmičenju učeničkih kompanija, a danas ih je, sa njihovom nastavnicom Katarinom Veljković, ugostio i ministar privrede Goran Knežević, koji im je čestitao na velikom uspehu i poručio da je ponosan na njih.

Lego buzz, kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela.

U ram je ubačen mali kompjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta povezan je sa određenom veb adresom.

Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

- Ima i live stream sa ulaza u košnicu, gde mogu da primete pojedine parazite koji se vide na pčelama i ranije dijagnostikuju neku bolest. Mogu i da čuju rojenje, koje je baš glasno, kao i da vide da li su temperatura i vlažnost odgovarajući - objasnila je Jovana za Tanjug i dodala da će se potruditi da postignu što bolji rezultat u takmičenju sa mladim evropskim preduzetnicima.

Sama ideja da se posvete unapređenju pčelarstva rodila se tako što su, svesni da su pčele važan deo ekosistema, čitali o takozvanom poremećaju kolapsa kolonije, zbog koga je broj pčela znatno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.

Izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, koja već 12 godina sprovodi programe preduzetničkog obrazovanja u školama i programe finansijske pismenosti, Darko Radičanin kaže da je da je važno da se i kod dece i kod roditelja promene principi razmišljanja, kako bi preduzetništvo postalo jedno od najvažnijih tema za karijerni razvoj mladih.


- Želja nam je da do 2020. godine program bude dostupan u svim školama, da svaka ima treniranog profesora koji može ovakvu vrstu aktivnosti da sprovodi u školi - rekao je Radičanin.

Takmičenje koje se ove godine održava u glavnom gradu Belgije sledeće godine biće održano u Srbiji.

Radičanin ističe da je to prvi put da se evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija održava van Evropske unije.

- Posle nepunih 15 godina od osnivanja organizacije došli smo u situaciju da budemo organizatori takmičenja za 40 timova iz 40 zemalja, što je divna prilika da pokažemo ko smo i šta sve možemo da uredimo - rekao je on.

Inače, obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti uz podršku nastavnika - mentora steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje kao i da ojačaju ambicije.

Program je deo Decenije preduzetništva, a Ministarstvo privrede ga je podržalo sa 8,3 miliona dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.