Izvor: Tanjug | Sreda, 05.07.2017.| 15:45

MMF zadovoljan poboljšanjem ekonomske situacije u Srbiji - O platama i penzijama na jesen

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio je danas da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) "postigli dramatično poboljšanje" ekonomske situacije u Srbiji.

- Ako pogledamo unazad od naših prethodnih konsultacija po Članu četiri, u februaru 2015. godine, možemo videti da su Vlada i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije i poboljšanje ekonomske situacije - rekao je Ruf novinarima u Vladi Srbije.

On je kazao da MMF u ovoj godini predviđa da će privredni rast Srbije biti 3%, a da je revidirao na niže projekciju deficita na 1,1% BDP što je najniži nivo od 2005. godine. Ruf je rekao da MMF konstatovao da javni dug opada brže nego što je bilo očekivano.

- Važno je da je došlo do fiskalne konsolidacije koja je brža i veća od projektovane. To je postignuto uz brži rast od očekivanog - rekao je Ruf, ali i ocenio da je srpska ekonomija i dalje "ozbiljno ranjiva i opterećena prevelikim i neefikasnim javnim sektorom", te da je potrebno da se okrene ka rastu sektora proizvodnje.

Ilustrujući postignute rezultate ministar finansija Dušan Vujović je naveo da vlada i dalje planira rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 3%, javni dug je smanjen na 67,1%, budžetski deficit je sa prvobitno predviđenih 1,7% za ovu godinu revidiran naniže na 1,3%, a premija rizika zemlje je oborena četiri puta, što znači da su nam manji troškovi koje plaćamo prilikom zaduživanja.

Ministar finansija je takođe istakao da je suficit u budžetu na kraju juna iznosio 33,2 milijarde dinara, što je za 80 milijardi ispred plana, dok je izvoz, prema njegovim rečima, u prvih pet meseci povećan za 13,3%.

Na Srbiji da odluči da li će novi aranžman sa MMF


Ruf je danas rekao i da je na vlastima u Srbiji da odluče da li će hoće novi aranžman sa MMF-om. Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana sa MMF-m iz predostrožnosti, Ruf je u Vladi Srbije rekao da to pitanje nije bilo u fokusu ovih razgovora

- Fokusirali smo se na uspešan završetak postojećeg aranžmana. Potpuno je ispravno da vlada i NBS razmotre svoju poziciju, jer je njihova odluka da li će zatražiti još jedan aranžman ili ne. Sa tačke gledišta MMF, i dalje smo spremni da pružimo podršku i pomognemo Srbiji - objasnio je Ruf.

O platama i penzijama na jesen

O eventualnom povećanju plata i penzija u Srbiji biće razgovora u septembru ili oktobru, prilikom naredne posete Misije, rekao je Ruf i ujedno istakao da je u tom smislu potrebna "umerenost".

- Ukoliko se nastavi dosadašnji trend, kad je reč o prihodima, moglo bi da se očekuje da oni rastu i 2018. godine. To ukazuje na mogućnost da potencijalno bude dodatnog prostora iduće godine za povećanje primanja, ali o tome ćemo razgovarati kada dođemo ponovo - rekao je Ruf.

Sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, juče se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sastanku su prisustvovali i premijer Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.