NavMenu

Šabac dobio organsku pijacu

Izvor: RTS Sreda, 05.07.2017. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Posle organizovana dva Sajma organske hrane i u gradskoj Skupštini usvojene deklaracije o toj proizvodnji, u Šapcu je otvorena pijaca na kojoj se može kupiti voće i povrće koje je proizvedeno na ekološki čistom zemljištu bez upotrebe hemijskih sredstava. Na organskoj pijaci zasad će izlagati samo poljoprivrednici iz okoline Šapca, jer Mačva i Pocerina još nemaju sertifikovane proizvođače.

Nada Letić je iz Čeneja došla u Šabac da proda svoje proizvode, ali i da savet svakom potencijalnom proizvođaču. Njena porodica obrađuje dva hektara, a organskom proizvodnjom bavi se sedam godina.

- Prednost je što znate šta jedete, znate šta ste koristili, da li ste koristili, koliko je to zemljište čisto bez upotrebe pesticida - kaže Nada Letić, proizvođač iz Čeneja.

Kilogram paradajiza na šabačkim pijacama je 90 dinara, a na organskoj 200 dinara.

- Organski proizvodi imaju duplo veću cenu, ali samim tim imaju duplo više vitamina i enzima - kaže Radosav Grujičić, proizvođač iz Pambukovice.

- Kupila sam zato što je zdravo i želim da toga uvek bude ovde, koliko možemo, toliko ćemo i kupovati - kaže Milenka Žderić, kupac.

Tezge sa organskim proizvodima u šabačkoj Tržnici su odvojene od ostalih, a na svakoj od njih je i sertifikat. Grad i Komunalno preduzeće obezbedili su prostor za koji proizvođači neće plaćati godišnji zakup i dnevnu taksu.

- Dobijaju jednu novu lokaciju, jedno novo tržište i nadam se da će to zaživeti i u narednim godinama - kaže Snežana Đokić, direktorka JKP Stari grad.

- Naš cilj je da promovišemo zdrav način ishrane koja štiti životnu sredinu od zagađenja i omogućava i revitalizaciju sela - kaže Dejan Pavlović iz šabačkog ogranka pokreta Zeleni Srbije.

Pijaca je i dodatni motiv za nove proizvodjače, a Pokret Zelenih iniciraće i izdvajanje subvencija za troškove sertifikacije i nabavku semenskog materijala. U Šapcu će pored tradicionalnog godišnjeg sajma biti organizovani i strućni seminari o organskoj proizvodnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.