Izvor: eKapija | Utorak, 04.07.2017.| 09:12

NALED izabrao novo predsedništvo Saveza za e-upravu

Sa konsultativne sednice Saveza za e-upravu
Na konstitutivnoj sednici NALED-ovog Saveza za e-upravu, koji okuplja stručnjake za IT, finansijski i trgovinski sektor iz 34 kompanije i lokalne samouprave, u ponedeljak (3. jula 2017. godine), usvojen je godišnji izveštaj o radu i izabrano je novo predsedništvo u sastavu Milan Simić (Telekom Srbija), Nataša Sekulić (IBM) i Aleksandar Blagojević (Societe Generale), saopštio je NALED.

Na sednici je ocenjeno da je formiranje Kancelarije za e-upravu pri kabinetu premijerke Ane Brnabić u skladu sa NALED-ovom preporukom za centralizaciju ove funkcije i da predstavlja korak napred za brže uvođenje elektronskih servisa.

- Za građane i privredu e-uprava znači da više neće morati da koriste pečat i uplatnice, da će podnošenje zahteva i plaćanje moći da obavljaju on-line preko portala e-uprave, da dokumentaciju neće morati da štampaju i čuvaju po 10 godina koliko propisuje zakon iz prošlog veka. Osim milionskih ušteda u novcu i vremenu, e-uprava uvodi transparentnost u rad državne administracije i smanjuje prostor za korupciju - izjavila je novoizabrana predsednica Saveza za e-upravu Nataša Sekulić.

Savez je utvrdio da prioriteti u razvoju elektronskih servisa treba da budu uspostavljanje osnovnih registara podataka (pre svega registra građana) i njihovo povezivanje, omogućavanje elektronskog plaćanja svih usluga državi, ukidanje obaveze čuvanja papirne dokumentacije nakon digitalizacije (e-arhiviranje), razvoj cloud servisa, kao i omogućavanje praktičnijeg pristupa manje oseteljivim on-line servisima (npr. preko PIN kodova, a ne e-sertifikata).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.