NavMenu

Kod Čačka otvorena nova hladnjača za 300 tona voća

Izvor: Glas zapadne Srbije Ponedeljak, 03.07.2017. 11:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mark Yuill/shutterstock.com)Ilustracija
Miokovci, selo kod Čačka nadaleko poznato po proizvodnji kajsije, biće bogatije od ove sezone za novu hladnjaču kapaciteta 300 tona. Prema rečima vlasnika Poljoprivrednog kombinat Kalinka, ujaka i sestrića, Miroslava Nedeljkovića i Marka Jokića, ova hladnjača je formirana sa namerom da se u Miokovce voće dovozi i prerađuje, a ne samo odvozi u sirovom stanju, kao što je do sada bio slučaj.

- Hladnjača je opremljena tunelom za brzo zamrzavanje kapaciteta 22 tone, lager komorom u koju može da stane 20 vagona zamrznutog voća, što nam omogućava da voće zamrzavamo i prerađujemo, kao i da ga skladištimo i sačekamo najpovoljniju cenu za prodaju - kaže Nedeljković.

Inače, ova hladnjača je po mnogo čemu jedinstvena, prevashodno što je spratna i istog je kapaciteta na obe etaže.

- Od sopstvenih sredstava smo uradili našu trafo stanicu od 250 kilovata sa 350 metara dalekovoda - ističe Jokić i dodaje da je sve spremno za otkup kajsije, a da će se nakon nje krenuti u otkup šljive i ostalog sezonskog voća.

- U završnoj fazi smo pregovora sa domaćim poznatim destilerijama za jedan deo otkupljenog voća, dok će se drugi deo iskoštičavati, zamrzavati i spremati za izvoz - tvrdi on.

Planovi ova dva voćara su da u prvoj fazi rada hladnjača bude skladišno – otkupna komora koja će snabdevati domaće tržište, a vremenom će se ići sve više na preradu, pa im je u planu da te proizvode izvoze na inostrano tržište, pre svega u Rusiju, pa otuda i naziv Poljoprivredni kombinat Kalinka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.