Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 03.07.2017.| 15:54

BRNABIĆ: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF-om

Srbija je fokusirana na zaključivanje programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ove godine i proceniće njegove posledice po ekonomski rast pre nego što zatraži novi aranžman, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za američku agenciju Bloomberg.

Brnabić je istakla da će nastaviti sprovođenje plana reforme javne uprave koju je otpočeo predsednik Aleksandar Vučić, a koga je ona zamenila na funkciji premijera.

Upitana da li bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, kojim su zvaničnici MMF-a preporučili mere koje uključuju smanjenje rashoda, prodaju ili gašenje neprofitabilnih državnih kompanija i smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ona je odgovorila da je "to moguće".

Brnabić je u intervjuu za Bloomberg rekla da želi da u naredne dve godine ubrza ekonomski rast na 4%, sa 3% koliko iznosi u 2017. godini.

Ona se, navodi ta američka agencija, suočava sa teškom borbom, nakon što je privredni rast usporio na 1,2% u prvom kvartalu 2017. u odnosu na isti period prethodne godine, a sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa MMF-om imaju prevagu nad strogim nadzorom tog poverioca sa sedištem u Vašingtonu.

- Očito je dobro imati nekoga da vam daje tempo, ritam reformi, sa kim razgovarate o prioritetima, i sve to je velika prednost. Međutim, ponekad je MMF oštriji nego što je potrebno, i u tom smislu bi novi sporazum mogao da omete rast - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, vlada na čijem je čelu će nastojati sa ukine 11.300 radnih mesta u lokalnim administracijama do 2020. godine, uključujući 2.500 ove godine, pošto Srbija reformiše svoju javnu upravu i reorganizuje državne finansije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.