NavMenu

Počinje prijem zahteva za subvencionisane kredite u agraru - Pogodnosti za mlade i žene

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.07.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Banca Intesa počela je da prima zahteve za kredite za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u okviru ovogodišnjeg programa subvencionisanog kreditiranja sektora agrara, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, saopšteno je iz te banke.

Ponuda uključuje kratkoročne i dugoročne dinarske kredite za ulaganja u stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, kredite sa još povoljnijim kamatnim uslovima za mlade i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, kao i specijalni dugoročni dinarski kredit za nabavku mehanizacije.

Subvencionisani krediti imaju fiksnu kamatnu stopu od 3% na godišnjem nivou i dostupni su u iznosu do 6 miliona dinara nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno do 18 miliona dinara zadrugama, uz period otplate do tri godine i mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Za poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, kao i za gazdinstva sa područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, predviđena je kamatna stopa od 1% na godišnjem nivou, dok se krediti za investicije u određene vrste mehanizacije odobravaju sa rokom otplate do pet godina.

Krediti se mogu koristiti za investicije u obrtna i osnovna sredstva, odnosno kupovinu repromaterijala, stočnog fonda, poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i nabavku stočne hrane, a namenjeni su nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima registrovanim kao poljoprivredna gazdinstva, bez obzira da li su klijenti Banca Intesa ili ne.

Tokom 2016. godine, Intesa je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobrila oko 8.000 kredita u ukupnoj vrednosti koja nadmašuje 35,4 mil EUR. Dobri rezultati poslovanja nastavljeni su tokom prvih šest meseci 2017. godine, kada je realizovano oko 4.750 kredita u kumulativnom iznosu od preko 20,5 mil EUR, uz rast iznosa plasmana od oko 10% u poređenju sa istim periodom 2016, navedeno je u saopštenju ove banke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.