NavMenu

Vrućina u Srbiji smanjila prinos soje za 20% - Šteta i na drugim kulturama

Izvor: Beta Nedelja, 02.07.2017. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I love photo/shutterstock.com)Ilustracija
Prinosi ratarskih kultura biće smanjeni zbog visokih temperatura i nedostatka vlage, najviše soje, a najmanje suncokreta, izjavio je novosadski stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević. On je za agenciju Beta rekao da u Srbiji "dugo nije bilo pustinjskih temperatura posle sušne zime", poput trenutnih.

- Odavno nismo imali ovakvu sušu, kiša je padala lokalno, pa usevi u okolini Subiotice imaju vlage, a Bačka i Srem su suvi - rekao je Malešević.

On je rekao i da će najveću štetu pretrpeti soja, koja je, kako je rekao "već oštećena 20% jer su prva dva sprata listova zbog suše bez plodova". Dodao je da soja može da se regeneriše samo ako bude ozbiljnih padavina.

Suša će, kako je ocenio Malešević, najmanje oštetiti prinose suncokreta.

- Kukuruz je sada u najkritičnijoj fazi cvetanja i oprašivanja, a nema ni zaliha vlage ni kiše, pa su se listovi uvrnuli na mnogim njivama u Vojvodini - rekao je Malešević.

Prema njegovim rečima, visoke temperature su "ubitačne za tu biljku" koja se sada ne razvija već samo preživljava, ali istovremeno stari.

- Ako za deset dana ne padne kiša biće ovo godina za istoriju po malom rodu kukuruza - rekao je Malešević.

On je istakao da prinos na pojedinim njivama, gde nisu primenjene agrotehničke mere prilikom setve, može da se "otpiše". Dodao je da bi sledeće godine moglo nedostajati hrane za stoku i apelovao da država otkupi pšenicu po "realnim" cenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.