NavMenu

Za obnovu putnog sektora u Srbiji obezbeđeno dodatnih 35 mil EUR

Izvor: RTV Nedelja, 02.07.2017. 17:35
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Za tehničku pomoć za reformu Javnog preduzeća Putevi Srbije i celog putnog sektora u Republici Srbiji namenjeno je 3 mil EUR, rečeno je nakon sastanka potpredsednice vlade Zorane Mihajlović sa predstavnicima MMF-a, u petak, 30. juna 2017. godine.

Kako je navedeno, obezbeđena su i sredstva za dodatno finansiranje obnove putnog sektora od 35 mil EUR i produžetak roka Sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom na 30. jun 2018. godine.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je projekat uvođenja i razvoja sistema održavanja puteva u Srbiji na osnovu postignutog učinka (Performance Based Maintenance Contracts - PBMC), koji se finansira iz sredstava Evropske unije (IPA) započeo 21. jula 2015. godine. Taj projekat treba da omogući efikasnije upravljanje i korišćenje sredstava namenjenih održavanju puteva kroz korišćenje savremenog sistema redovnog zimskog održavanja puteva na 3.000 kilometara državnih puteva.

Istaknuto je i da će, posle 25 godina, poslovi održavanja puteva biti dodeljivani preko tendera.

- U okviru Projekta rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, u prethodne dve godine obnovljeno je 192 kilometara državnih puteva, u vrednosti oko 60 mil EUR. U ovoj godini započeti su radovi na deonici Kać-Zrenjanin dužine 24,2 kilometara, a očekuje se i početak radova na deonicama Beograd-Novi Sad od 5,5 kilometara i Pakovraće-Užice dužine 37,1 kilometar - navode u ministarstvu.

Objašnjavaju i da je ugovoreno projektovanje osam deonica ukupne dužine 158 kilometara, a u ovoj godini planirana je i nabavka usluga izrade glavnih projekata za 33 deonice ukupne dužine oko 674 kilometara.

Kako navode, ceo projekat obnove državnih puteva finansira se sredstvima Srbije, Svetske banke, EIB-a i EBRD-a, a ukupna vrednosti iznosi 390 mil EUR i podrazumeva rehabilitaciju oko 1.100 kilometara državne putne mreže.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.