Izvor: eKapija | Petak, 30.06.2017.| 11:51

Prodaja smokija dostiže 100 miliona kesica godišnje - Soko Štark planira nove proizvode i investicije u automatizaciju proizvodnje

Put kukuruznog griza do kesice smokija traje 10 sati. Toliko vremena je potrebno za proizvodnju trećeg najstarijeg proizvoda beogradske kompanije Soko Štark. U jednoj minuti proizvede se oko 45.000 komada ove grickalice, a dnevno između 20 i 30 tona.

Sam proces proizvodnje klasičnog smokija traje oko sat i po vremena, ali je do pakovanja neophodno da odstoji i osuši se u takozvanim silosima oko 8 sati, nakon čega je spreman za konzumaciju. Proces je u potpunosti automatizovan, a osim pakovanja u kutije za transport, sav posao obavljaju mašine. Smoki se proizvodi u tri smene, sedam dana nedeljno, a mašine staju jedino subotom nakon druge smene i ponovo ih uključuje treća smena u nedelju uveče.

Kao najstariji flips proizveden u jugoistočnoj Evropi, smoki ove godine slavi svoj 45. rođendan. Tim povodom, eKapija je imala priliku da poseti postrojenje Soko Štarka u beogradskom naselju Kumodraž, gde se ova grickalica proizvodi od početka devedesetih. Smoki je inače, nastao u centru Beograda, u fabrici koja se nalazila u Knez Danilovoj ulici. Ko je bio njegov tvorac, međutim, do danas nije poznato.

Uskoro i novi smoki proizvodi

Tokom poslednjih deset godina, kompanija Soko Štark je u automatizaciju pakovanja i modernizaciju ukupne proizvodnje investirala više od 20 mil EUR. Od toga, u inoviranje linije smokija uloženo je oko 2 mil EUR, a kako za eKapiju kaže generalni direktor Soko Štarka, Matjaž Vodopivec, kompanija ubuduće planira kontinuirana ulaganja u automatizaciju ove proizvodnje.

- Sve ove investicije su unapredile naše poslovanje, kao i zadovoljstvo potrošača, o čemu najbolje govore rekordni poslovni rezultati. Tokom 2016. godine ostvarli smo istorijski maksimum u prodaji - više od 28.000 tona proizvoda i prihod veći od 90 mil EUR, ali smo posebno ponosni na činjenicu da u strukturi prodaje i dalje, kao jedan od stubova poslovanja kompanije Soko Štark, dominira smoki sa gotovo 30% učešća - kazao je Vodopivec.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ove grickalice će uskoro dostići 100 miliona kesica godišnje, a u planu kompanije su i novi smoki proizvodi. Vodopivec, međutim, nije želeo da otkriva o čemu je reč.

Dalje regionalno širenje

Nastavak rasta, biće prioritet i za ovu godinu.

- Postigli smo značajne ciljeve u regionu, a planiramo širenje tržišta smokija na zemlje sa kojima se regija graniči, poput Bugarske, Rumunije... Teško je da govorimo o ciframa, jer je svako tržište specifično, a planiran je rast od 5% do 10%, u zavisnosti od tržišta, u odnosu na 2016. godinu - ističe za eKapiju Vodopivec.

Smoki je u većini zemalja regiona na prvom mestu po konzumaciji u kategoriji flipseva. Tako u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini zauzima daleko prvo mesto iznad konukurenata, dok je u Makedoniji na drugom mestu. Najveća konzumacija ove grickalice po glavi stanovnika je u Crnoj Gori.

Soko Štarkov smoki nastaje od kukuruznog griza, kikirikija, sojinog brašna, biljne masti i soli, a njegovo ime je postalo generički naziv za sve flipseve na tržištu. Zasada se osim klasičnog smokija, proizvodi i čoko smoki, smoki smokić i smoki megahrsker.

Kompanija Soko Štark, proizvodnju je počela dvadesetih godina prošlog veka. Prvi proizvod kompanije je čokolada najlepše želje. Zatim je usledila proizvodnja bananice i smokija. Ta tri proizvoda, prema rečima generalnog direktora, danas čine gotovo 80% ukupne prodaje ove kompanije.

Od 2010. godine Soko Štark posluje u okviru Atlantic grupe.

Katarina Stevanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.