NavMenu

Celo Polimlje grejaće biomasa - Izgradnja postrojenja u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši do kraja 2019.

Izvor: Novosti Petak, 30.06.2017. 12:39
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Među deset opština uključenih u pilot-projekat Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije, obuhvaćene su i tri u Polimskoj dolini - Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Prelazak toplana na biomasu kao gorivo, vredan 27 mil EUR, u Srbiji se realizuje uz pomoć Razvojne KFW banke i vlada Nemačke i Švajcarske. Predviđena sredstva opštinama bi trebalo da budu na raspolaganju do kraja godine, ali je pre toga potrebno da se u Skupštini Srbije verifikuje sporazum o zajmu, koji je nedavno Ministarstvo energetike potpisalo sa pomenutom nemačkom bankom i dvema stranim vladama.

Iz sve tri opštine Zlatiborskog okruga uglas ističu da je ovo jedinstvena prilika da se obnovi dotrajala grejna mreža i zamene kotlovi. Takođe, povoljan geografski položaj i bogati resursi obnovljivim izvorima energije, dragocene su prednosti zbog kojih su upravo ove opštine uključene u vredan evropski projekat.

- Planom je predviđena izgradnja nove kotlarnice na biomasu u neposrednoj blizini zgrade prijepoljske gimnazije, zatim remont toplovoda i uključivanje ostalih kotlarnica, kojima opština raspolaže, u ceo sistem. Projekat će obuhvatiti i priključenje udaljenih kotlarnica na Brijegu i u Domu zdravlja, što prvobitno nije bilo planirano - objašnjava Edib Kajević, član Opštinskog veća u Prijepolju.

- Očekujemo da sa realizacijom investicije vredne 2,5 mil EUR krenemo početkom naredne godine i da je završimo pre kraja 2019.

U susednoj Novoj Varoši postojeće kotlarnice, koje koriste lož-ulje i mazut, do kraja 2019. gorivo bi trebalo da zamene sečka i pelet. Po rečima predsednika Skupštine opštine Nikole Jelića planirana je izgradnja nove kotlarnice, koja će se nalaziti u prostorijama nekadašnje Trikotaže, iz koje će toplovodi ići prema kotlarnicama na Zebinovcu i u zgradi Pošte.


- Mi smo aplicirali za 2,8 mil EUR, koliko bi trebalo novca da bude dovoljno za realizaciju projekta prelaska grejanja na biomasu, i da bude obuhvaćeno gotovo 90% stanovništva. Paralelno sa ovim projektom, uključeni smo i u još jedan sličan, koji predviđa izgradnju Regionalnog logističkog centra za biomasu. Predsednik Opštine i ja nedavno smo boravili u Briselu i razgovarali o njegovoj realizaciji sa predstavnicima EU, koja je i glavni finansijer - ističe predsednik novovaroške SO Nikola Jelić.

U Priboju projekat predviđa izgradnju postrojenja od 10 megavata na drvnu sečku i rekontrukciju podstanica i toplovoda, za šta je predviđeno ukupno 2,35 mil EUR. Međutim, loše stanje celog toplovodnog sistema iziskuje hitnu reakciju nadležnih u opštini. Zbog toga se već tokom ovog leta očekuje nabavka energetskih centrala od dva puta po šest megavata, koje će garantovati sigurnost i stabilnost grejanja tokom naredne dve godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.