Izvor: Politika | Četvrtak, 29.06.2017.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prijepolje gradi sportsku dvoranu, vodovod, uličnu rasvetu... - Ukupne investicije vrednije od 500.000 EUR

Prijepolje
U nerazvijene lokalne samouprave, četvrtu kategoriju devastiranih područja, spada pogranična multietnička opština Prijepolje. Budžet joj je skroman, naselja udaljena i socijalne potrebe vrlo izražene, ali se traži put ka obnovi dotrajale infrastrukture i opštem boljitku.

Ovog leta, uz inostrane donacije i pomoć države, delom i iz opštinske kase, ovde se gradi i radi.

– Prijepolje je u ovoj letnjoj sezoni jedno veliko gradilište – kaže za Politiku predsednik opštine Dragoljub Zindović.

– Pravimo sportsku dvoranu u Ekonomskoj školi, ta sala nije u funkciji više od 20 godina. Učenici ove škole, njih oko 600, išli su do sale u Gimnaziji 700 metara, kasnili na te časove, imali problema prilikom prelaska magistralnog puta. Sad su se stvorili uslovi da, u okviru Ekonomske škole, i Ekonomska i Tehnička dobiju modernu salu sa novom opremom. To je investicija od ukupno 110.000 EUR. Sredstva su obezbeđena preko evropske organizacije Progres, a radovi će biti završeni do kraja građevinske sezone - navodi Zindović.

Među značajnim letnjim poslovima je i vodovod u naselju Luke, gde je reč o investiciji vrednoj više od 300.000 EUR.

– Ovo naselje prema manastiru Mileševi ima u sušnom periodu probleme zbog nedostatka vode. Poduhvatom stvaramo mogućnost da se priključe i naselja s leve obale Mileševke koja nikad nisu imala gradsku pijaću vodu. Potpisali smo ugovor, finansiranje je iz evropskih donacija, a potpisnik ugovora je i Ministarstvo finansija – dodaje predsednik opštine.

U toku je nadogradnja zgrade dečjeg vrtića u centru varoši, u kojoj više od 100 mališana čeka na prijem u vrtiće. Obezbeđena je donacija za vrtić od turske agencije Tika i kapaciteti se proširuju, odnosno dobija prostor za dve nove grupe dece.

– Dobili smo, takođe, i donaciju od Ministarstva privrede, pa postavljamo uličnu rasvetu u Župi, kao i za izgradnju rezervoara Pušine, koji će služiti za dodatno vodosnabdevanje grada, budući da se u sušnom periodu javljaju nestašice vode. Imamo završen projekat kružnog toka na Kolovratu, raskrsnice za priključenje na magistralni put Kolovrat–Prijepolje, koja rešava to saobraćajno usko grlo. Tu su i sredstva Ministarstva turizma za nastavak izgradnje objekata turističkog razvoja – nabraja Zindović i sumira da ukupan iznos tih bespovratnih donatorskih sredstava prelazi 500.000 EUR.

Budžet ove opštine je skroman i opterećen, a potreba previše. Prijepolje ima razuđenu mrežu od 11 matičnih škola sa 26 izdvojenih odeljenja, oko 1.500 kilometara lokalnih puteva, velike udaljenosti između naselja i uvek su potrebna sredstva.

Ipak, ponešto ulažu i iz budžeta, pa su opredelili 10 miliona dinara i još toliko dobili od države za podsticajne mere zapošljavanja. Iz opštinske kase daju i za infrastrukturne projekte, kakav je renoviranje i nadgradnja zgrade opštine.

Na opštinskoj kući će podići jedan sprat, promeniti krov, napraviti novu skupštinsku salu, time celu dotrajalu zgradu koja prokišnjava sačuvati od propadanja. Sredstvima iz budžeta prave i novu školu u Kaćevu, sportsku dvoranu u Brodarevu, rekonstruišu seoske ambulante. U radove na putevima trenutno ulažu više od 80 miliona dinara, a s Ministarstvom poljoprivrede spremaju popravku seoskih puteva vrednu 20 miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.