NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Za razvoj Dunava 66,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.06.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava od ukupno 66,5 mil EUR najveća su u poslednjih nekoliko decenija, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana Dunava.

Mihajlović je istakla da će ta sredstva omogućiti da Srbija iskoristi jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa.

Ona kaže i da je ministarstvo koje vodi, uz pomoć Evropske unije, obezbedilo značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija.

- U septembru će početi izvođenje radova u okviru projekta otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu, od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava. Ukupna vrednost ova dva projekta je 18 mil EUR i finansiraju se iz programa IPA 2013 - rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi medijima.

Pored toga, dodala je, na predlog Ministarstva Evropska komisija odobrila je finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE "Ðerdap 1" koji će se realizovati u periodu 2018-2020, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina. Ukupna vrednost ovog projekta je 28,5 mil EUR, od kojih EU finansira 40% radova, odnosno 11,5 mil EUR, dok će preostalih 60% ili 17 mil EUR biti obezbeđeno iz budžeta, precizirala je.

U toku je, takođe, tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu 2018-2020, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe, navela je potpredsednica vlade.

- Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji realizujemo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN. Vrednost ovog projekta je 20 mil EUR i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE Ðerdap 2 - rekla je ona.


Mihajlović je naglasila da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava i istovremeno radi na promociji turističkih potencijala ove najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. godine proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa i to u Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.

- Pored razvoja kruzing industrije na Dunavu, značajni rezultati postignuti su i prevozu robe, gde beležimo rast rečnog prevoza robe kroz Srbiju sa 8,5 miliona tona robe u 2015, na više od 10 miliona tona robe u 2016. - navela je Mihajlović.

Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.