Izvor: eKapija | Petak, 30.06.2017.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Procena rizika u kompanijama benefit ili zakonska obaveza?

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Savremeno okruženje generiše sve veći broj poslovnih rizika i pretnji koje uspešne kompanije moraju pravovremeno da otkriju i procene, a zatim ih kroz strateške odluke i operativno delovanje eliminišu ili umanje. Taj proces zahteva sveobuhvatnu ekspertizu koju bi trebalo da realizuju stručnjaci za bezbednost i procenu rizika, od kojih se očekuje da otkriju i predvide sve moguće scenarije koji mogu dovesti do negativnih posledica po imidž i uspešnost preduzeća.

Takođe, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakon o radu u Republici Srbiji predviđaju da poslodavac mora stvoriti smernice o proceni rizika na radnom mestu i propisuje mere i radnje koje treba preduzeti kako bi se utvrdile mere i sredstva za uklanjanje rizika, uz redovnu proveru i primenu mera kontrole. Zato kompanija Protecta Group, u okviru svoje usluge korporativne bezbednosti, klijentima najpre nudi procenu rizika.

- Bez ovog prvog koraka nema dalje priče, jer na taj način identifikujemo rizike, analiziramo ih, gradiramo i zatim klijentu saopštavamo koji rizik je prihvatljiv, a koji je za eventualnu obradu i eliminaciju. Taj sistem pravimo dugoročno i kompanije sa nama mogu iz godine u godinu da prate svoje uštede, prevenciju gubitaka i popravljanje svojih poslovnih rezultata - objašnjava u razgovoru za eKapiju Mladen Raonić, direktor razvoja Protecta Grupe.

On napominje da je dugo vremena sistem bio neuređen i da Srbija i dalje kaska za regionom.

Prema njegovim rečima, privreda se još nije u potpunosti usaglasila sa novim zakonom kojim je, između ostalog, određeno i da kompanije koje se bave bezbednosnim uslugama moraju najpre proceniti rizik za klijenta koji ih angažuje, a tek onda se odlučuje o daljim koracima i načinu zaštite, odnosno eventualnim tehničkim sistemima. Na primer, kamere se više ne mogu postavljati pre sveobuhvatne procene rizika.

- Donošenjem novog zakona o privatnom obezbeđenju 2014. godine i njegovim uvođenjem u praksu, koje je trajalo više od dve godine, došlo je do značajnih pozitivnih pomaka u ovoj oblasti - od obaveze licenciranja službenika obezbeđenja, do obavezne procene rizika pre instalacije tehničkih sistema obezbeđenja. To je uslovilo podizanje standarda kako u zapošljavanju, tako i u funkcionisanju preduzeća koja se bave ovom delatnošću - ističe Raonić.

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Protecta Grupa ima više od 700 zaposlenih, a na procenu rizika rad tim stručnjaka koji izrađuje detaljne procene pretnji i ranjivosti, analizira trenutne bezbednosne procedure kompanije, preporučuje i razvija sveobuhvatan sistem zaštite, u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima.

- Pomenuti zakon predviđa i određene izmene sa kojima bi trebalo da se usaglase i privredna društva, prvenstveno u formalno-pravnom uređenju internih službi obezbeđenja, zatim organizaciji sistema video nadzora, ali i u proceni rizika u obezbeđenju lica imovine i poslovanja koja predstavlja osnovno polazište u uređenju sistema bezbednosti svake kompanije - navodi sagovornik eKapije.

Procena rizika obuhvata predviđanje i procenu mogućnosti nastanka vanrednog događaja koji izaziva štetne posledice po lica, imovinu i poslovanje, bez obzira na njegov obim. Takođe, obuhvata procenu uticaja ovakvih situacija, uključujući upravljanje i kontrolu rizika u smislu izrade plana mera za sprečavanje nastanka, odnosno ublaživanja eventualih posledica.

- Adekvatnu procenu rizika i izradu planova bezbednosti smatramo investicijom, a ne troškom za kompaniju - ističe Mladen Raonić i zaključuje da je, u skladu sa tim, cilj Protecta Grupe da bude igrač u timu firme kojoj pruža usluge korporativne bezbednosti, odnosno da doprinese njenom razvoju i boljim rezultatima poslovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE