Izvor: Beta | Sreda, 28.06.2017.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Belgijski investitori zainteresovani za infrastrukturne projekte u Srbiji

Ilustracija (Foto: Anton Gvozdikov/shutterstock.com)
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih i evropskih poslova Belgije Didije Rejnders saglasili su se juče (27. juna 2017. godine) da su bilateralni odnosi dobri, a da postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno kada su u pitanju ekonomska saradnja i povećanje trgovinske razmene.

Dačić je istakao da je trgovinska razmena prošle godine bila na rekordnom nivou sa 560 mil EUR, što je rast od 20% u odnosu na 2015.

Rejnders je izrazio želju da se dalje osnaži saradnja dveju zemalja, i dodao da je investicija kompanije Delhaize bila efikasno ulaganje u Srbiju. Druge belgijske kompanije kao Metes izabrale Srbiju za uspostavljanje proizvodnog postrojenja i reeksport u Belgiju, rekao je Rejnders. On je preneo zainteresovanost belgijskih investitora za učešće u velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Belgije rekao je za Betu da je ekonomska saradnja dve zemlje "skromna ali smislena".

- Carmeuse i Blockx aktivno doprinose u sektoru gradnje, Elicio će učestvovati u izgradnji prvog vetro parka u Alibunaru. To su samo primeri, a ima još mnogo mnogo drugih manjih, ali veoma dinamičnih zajedničkih ulaganja koji sveukupno doprinose postepenoj modernizaciji srpske privrede - dodao je Rejnders.

Na pitanje šta Srbija može da ponudi potrošačima u Belgiji, Rejnders je rekao da je u Belgiji vrlo popularno "srpsko crveno zlato - malina" i da se srpsko-belgijska kompanija Krops&Partners bavi njihovom preradom i izvozom za Belgiju.

Rejnders je takođe rekao da Belgijsko-srpsko poslovna asocijacija (BSBA) u tesnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije dobro sarađuje sa ostalim komorama unutar Evropske inicijative, kao i da Srbija za Belgijance postaje sve atraktivnija turistička destinacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.