Izvor: Beta | Utorak, 27.06.2017.| 18:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za više investicija Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila poreske politike

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
U Srbiji su, kako bi privukla što više investicija, potrebni predvidiva poreska politika i jasna pravila, ista za sve - ocenjeno je utorak (27. juna 2017. godine) na skupu Saveta stranih investitora o poreskim propisima.

Predsednik Poreskog odbora Saveta Dragan Drača rekao je da je za investitore najbitnije pitanje predvidivosti poreskih propisa i transparentnost u njihovom donošenju.

- Bitno je postoji transparentnost i da se propisi donose uz prethodnu javnu diskusiju, kako bi privreda dala svoje mišljenje kako određene mere utiču na obavljanje delatnosti. Često se dese određene poteškoće i zato je bolje o njima razgovarati unapred - rekao je on na drugom Dijalogu za promene.

On je rekao da se na skupu razgovaralo o problemima u praksi i da se očekuje da će se Ministarstvo finansija time pozabaviti.

Potpredsednik Saveta stranih investitora Dimitrije Knjeginjić istakao je da je potrebno da privreda razume šta Poreska uprava očekuje od privrede i na koji način da servisira ono što ta uprava očekuje, kao i da je važno da svi podležu istim pravilima na tržištu.

- Bilo je velikih pomaka u prethodnih par godina, ali izazovi su ispred nas. Očekujem da se izbegava ad hoC uvođenje dodatnih poreskih nameta, jer to značajno utiče na nepredvidivost poslovnog rezultata - rekao je Knjeginjić.

Takođe, kako je rekao, to donosi nepredvidivost za one koji bi da ulažu u Srbiju.

- Važno je da znamo kako da igramo i da znamo uslove igre - naglasio je.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da ta uprava je juna 2015. godine u programu transformacije koji je i u Programu ekonomskih reformi javnog sektora, naveden kao jedan od prioriteta.

- Činimo velike napore da do kraja ove godine ojačamo stepen centralizacije poslovanja kroz smanjenje broja filijala sa 178 na 36, pre svega kroz izmene Akta o sistematizaciji radnih mesta, a nakon toga i do formalnog smanjenja broja filijala - rekla je ona.

Dodala je da Poreska uprava radi na potpunom prelasku na elektronsko podnošenje prijava, jer se već 96 odsto prihoda administrira putem elektronskih poreskih prijava.

- Naš plan je da do kraja godine kompletno poslovanje Poreske uprave bude administrirano putem elektronskih prijava - istakla je Marković.

Po njenim rečima, poseban značaj daje se jačanju Jedinice za stratešku analizu rizika, a radi se i na koordinaciji postupanja svih organizacionih delova Poreske uprave na efikasan i jednoobrazan način, a pre svega kroz formiranje Odeljenja za koordinaciju rada filijala.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Marković je rekla da je završetak reformi Poreske uprave predviđen 2020. godine.

Istakla je i da će se zapošljavanjem dodatnog broja poreskih inspektora ne samo da pojačati rad inspekcijskih službi, već će se istovremeno i truditi da olakšaju procedure i smanje troškove poreskim obveznicima za dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Ivan Rakić, ocenio je da je investitorima potrebna predvidivost zakonskog okvira i jednoobrazna primena poreskih propisa.

On je rekao da bi bilo važno da ponovo bude urađena poreska strategija, koja ne treba da bude garancija države, već okvir koji bi olakšao poslovanje privredi.

Predsednik Odbora za borbu protiv nedozvoljene trgovine Saveta stranih investitora Goran Pekez izjavio je da su u prethodne dve godine postignuti značajni rezultati u borbi protiv sive ekonomije, a osnovano je i Koordinaciono telo Vlade Srbije.

- Prikupljeni su budžetski prihodi koji su samo u prvom kvartalu ove godine za 73 mil EUR veći, a u 2016. poreski prihodi su rasli 6,5% - rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je zadržati takav kontinuitet i ubuduće.

- Harmonizacija zakona sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru je ključan korak na zakonodavnom planu. Na operativnom planu nadamo se da će koordinacija inspekcija pod rukovodstvom Poreske uprave biti još efikasnija - rekao je Pekez.

Ocenio je da tome može doprineti bolja koordinacija i bolji materijalni položaj inspektora.

- Zaista je bitno da se poboljša materijalni položaj inspektora, ne samo u Poreskoj već i u svim ostalim inspekcijama, jer su oni nosioci sprovođenja zakona, zaštite potrošača i zaštite bezbednosti građana - rekao je on.

Dodao je da se očekuje da sprodvođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije stvori permanentan sistem, koji će i u narednim godinama biti efikasan način prikupljanja poreza.

Ključna svrha skupa Saveta stranih investitora je da podigne dijalog izmedju Vlade i Saveta na viši nivo i omogući direktniju razmenu mišljenja i ideja. Osnovni cilj je da se formulišu zajednički zaključci i postigne dogovor o zajedničkim aktivnostima koje će dovesti do konkretnog unapređenja poslovne klime u Srbiji u najvažnijim oblastima koje suštinski utiču na konkurentnost Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.