NavMenu

Za Titovu kuću u Njujorku 50 mil USD - Srbiji 39,5% novca od prodaje nekadašnjih jugoslovenskih rezidencija širom sveta

Izvor: Blic Utorak, 27.06.2017. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Za čuvenu Bikmanovu kuću u Njujorku, vilu koju prodaje Srbija i još četiri države bivše SFRJ, stigla je do sada najozbiljnija ponuda. Kako saznaje Blic, potencijalni kupac nudi 50 mil USD za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog istorijskog značaja nalazi pod zaštitom države i Grada Njujorka. U ovom objektu odsedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu.

Izvor Blica iz Vlade Srbije navodi da je proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto komplikovaniji, jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju dati saglasnost kako bi se uopšte krenulo u ozbiljne pregovore.

- Ponuda od 50 mil USD je preliminarna. Kada se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore s kupcem, a prodajna cena na kraju može biti i viša od ponuđene - navodi sagovornik Blica.

On, međutim, nije mogao da na kaže ko želi da kupi kuću, ali kako je za Blic rekao Tristan Harper, koji u ime agencije Daglas Eliman vodi prodaju, većina njihovih ptencijalnih kupaca su veoma bogati ljudi iz različitih delova SAD i sveta.

Prodaja Bekmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresiralo šest potencijalnih kupaca. Ponuda od 50 mil USD inače je i oglašena cena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 mil EUR.

Ipak, čini se da će prodajna cena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudno s obzirom na istorijski značaj i enterijer te vile na Petoj aveniji. Njena celokupna unutrašnjost - nameštaj, zidne slike, zlatni svetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja - ulaze u kupoprodajnu cenu.

- Od 1992. godine samo za mesečne troškove plaćamo između 14.000 i 15.000 USD. Sukcesori su prihvaili da nadoknade te troškove, s obzirom na to da sve ovo vreme niko osim Srbije u njima nije učestvovao - kaže za Blic Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlanda - Robert Livingston Bekman, po kome i zgrada nosi naziv Bekmanova kuća. Ovu kuću Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je 24. januara 1947. godine.

Uskoro će na prodaju biti oglašeni i penthausa na Menhetnu, koji je takođe pripadao Jugoslaviji, a od čije prodaje države sukcesori očekuju najmanje 15 mil EUR. Za ovu nekretninu, kako su mediji pisali, zainteresovani su su holivduski glumci Robert de Niro i Džek Nikolson. Srbiji će od svih tih nekretnina pripasti 39,5% dobijenog novca, a kad dođe do prodaje dogovor je da se prvo Srbiji isplati 2,9 mil USD, koje je uložila čuvajući rezidencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.