Izvor: Tanjug | Utorak, 27.06.2017.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren međunarodni sajam naoružanja Partner 2017 - Moguć dolazak stranih kompanija u srpsku vojnu industriju

(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je Ministarstvo odbrane pripremilo izmene zakona koje će omogućiti dolazak stranih kompanija u odbrambenu industriju Srbije, uz učešće u vlasništvu od najviše 49%.

Na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2017 u Beogradu, Vučić je rekao da će to omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca i obezbediti da fabrike vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpske privrede i da značajno učestvuju u rastu bruto društvenog proizvoda.

On je rekao da se radi o važnom iskoraku i da je Vlada Srbije zbog toga od 2014. do 2016. godine investirala 126 mil EUR u unapređenje kapaciteta postojećih fabrika odbrambene industrije Srbije, ali i izgradila nove fabrike i pogone.

Predsednik je dodao da je samo ove godine izdvojeno gotovo 50 mil EUR za vojne fabrike, mimo onog novca koje su same fabrike odlučile da ulože, što će predstavljati značajan zamajac za jačanje njihovih kapaciteta.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2017 održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo odbrane u suorganizaciji sa JP Jugoimport SDPR, i u organizaciji Beogradskog sajma.

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2017 učestvuje 128 izlagača iz 21 zemlje, uključujući Srbiju, i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova nora i lanser za raketu šumadija.

Nora od 155 milimetara je dosta različita od ove koja postoji trenutno, na njoj su otklonjene sve manjkavosti i zamerke koje je stara imala, objasnio je uoči sajma ministar odbrane Zoran Đorđević.

Na sajmu se prikazuju i lanseri od 107 milimetara, nova minobacačka oprema, zatim komandno vozilo za alas (raketni sistem), kao i lanser za raketu šumadija od 300 kilometara.

Sajam će posetiti brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće i Vojnomedicinska akademija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.