NavMenu

Načinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije - Usaglašen "protokol pet" o olakšanoj trgovini robama stupa na snagu do kraja 2017.

Izvor: Tanjug Utorak, 27.06.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Albanije i Kosova i Metohije.

Usaglasli smo takozvani "protokol pet", koji podrazumeva olakšanje trgovine robama. Svi su potpisali i trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Ljajić za Srpski telegarf.

Prema njegovim rečima, načelno je usaglašen i "protokol šest", koji podrazumeva liberalizaciju trgovine uslugama.

Korak po korak idemo ka carinskoj uniji kao konačnom cilju, naveo je Ljajić, naglašavajući da to nikako nije zamena za EU, već priprema regiona za lakši pristup evropskoj zajednici.

Svako zasebno je malo tržište i kao takvi nismo dovoljno interesantni za veća strana ulaganja i investicije, a naše firme nisu dovoljno konkurentne da na svetskom tržištu vode bitku sa velikim multinacionalnim kompanijama, kazao je on.


Iz toga proističe neophodnost da udružujemo kapacitete, jer nije isto kada nastupate kao tržište od nekokilo miliona ljudi, i skoro 22 miliona ljudi, rekao je Ljajić.

List navodi da je ideja potekla od srpskog predsednika Aleksandra Vučića, dobila je podršku evropskog komesara Johanesa Hana, a zatim Evrope i Nemačke, koje su spremne da izdvoje novac za realizaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.