NavMenu

Kinezi finansiraju prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu - Vrednost izgradnje centralnog kolektora 269 mil EUR

Izvor: Politika Ponedeljak, 26.06.2017. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Za je­dan od ve­li­kih eko­lo­ških pro­ble­ma sa ko­jim se pre­sto­ni­ca Sr­bi­je su­o­ča­va – iz­li­va­nje ot­pad­nih vo­da di­rekt­no u Sa­vu i Du­nav – na­zi­re se re­še­nje. Ka­ko je gradonačel­nik Si­ni­ša Ma­li na­ja­vio, u na­red­nih me­sec i po da­na tre­ba­lo bi da se pri­ve­du kra­ju raz­go­vo­ri sa ki­ne­skim partneri­ma o za­vr­šet­ku iz­grad­nje cen­tral­nog ko­lek­to­ra, In­ter­cep­to­ra. Ovaj ko­lek­tor bi po­ve­zao crp­ne sta­ni­ce Ušće i Mo­star, sve od No­vog Be­o­gra­da do Ve­li­kog Se­la. Ta­mo bi bi­lo po­stro­je­nje za pre­ra­du ot­pad­nih vo­da iz gra­da. Tako prečišćene, biće izlivene u Dunav.

Gradska uprava očekuje da u narednih mesec i po okonča razgovore sa azijskim partnerima o finansiranju izgradnje kolektora vrednog 269 mil EUR.

- Beograd je jedini grad u Evropi koji nema fabriku za preradu otpadnih voda, već one direktno idu u reke. Sa kineskim partnerima ušli smo u detaljne pregovore oko finansiranja projekta i do proleća bi mogli da krenemo u njegov završetak. On je takoreći polugotov, ali su izgađene deonice nepovezane - kaže Siniša Mali.

Izgradnjom In­ter­cep­to­ra kanalizacioni izliv u reku Savu kod Beogradskog sajma i Beogradskog pristaništa, kao i dunavskog zaliva u Zemunu, Novom Beogradu, kod Pančevačkog mostai Ade Huje, biće zatvoreni. U ovaj projekat uključena je i prva faza prečišćavanja svih otpadnih voda.

- Pod tim se podrazumevaju obnova i izgradnja hidrotehničkih tunela (kolektora) i crpnih stanica. Tunel od Karaburme do Velikog Sela je izgrađen, ali treba da se produži do Višnjičke ulice i do ugla Despota Stefana i Venizelosove. Na tom uglu In­ter­cep­to­r će se deliiti na dva kraka. Jedan krak će ići kraj Kalemegdana, Ulicom vojvode Bojovića, prolaziti sve do Save sve do Ušća. Tu će se skupljati sve otpade vode iz Zemuna i Novog Beograda. Drugi krak će ići ka autoputu i Hitnoj pomoći. U tunelu kod Hitne pomoći ulivaće se voda iz čukaričkog, mokroluškog i topčiderskog sliva. Sva ta voda na kraju biće preusmerena ka Velikom Selu u fabrici za prečišćavanje otpadne vode - kaže za Politiku Zoran Matić, izvršni direktor za kanalizacioni sistem u JP Vodovod i kanalizacija.


Ukupna dužina ovih kolektora je oko 16 km, a do sada je izgrađena polovina. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada ovog meseca zaključila je ugovor za izradu projekta i tehničke dokumentacije za kanalizacionu crpnu stanicu, koja će biti deo budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

Kako objašnjava Matić, završni tunel Višnjica čija je dužina 6.700m, ima najveći prečnik.

- Moraćemo da izgradimo crpnu stanicu Ušće i obnovimo crpnu stanicu kod Mostarske petlje. Izgradnjom dva kraka i kolektora od Venizelosove rešiće se problem odvođenja otpadnih voda koje proizvode više od milion stanovnika prestonice - kaže Matić.

Problem za ostatak stanovništva Beograda rešiće izgradnja još četiri fabrike za preradu vode. Jedno postrojenje nalazilo bi se na levoj obali Dunava, u Krnjači. Ono bi obuhvatalo slivove otpadnih voda iz Borče, Ovče i Koteža. Drugo postrojenje trebalo bi da bude izgrađeno u Batajnici. Tamo bi se prerađivale otpadne vode iz okolnih naselja, delova Altine, Zemuna i Surčina, a trenutno se za njega radi projektna dokumentacija. Treće reba da bude u Vinči za bolečki kraj i deo oko sliva reke Bolečnice, a četvrto za Ostružnicu i Sremčicu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Pogledajte kako napreduje izgradnja tunela Laz - Do kraja marta završetak prva dva asfaltna sloja u drugoj polovini tunela (VIDEO)

U desnoj cevi tunela Laz na deonici auto-puta od Preljine do Požege u toku su radovi na elektro-mašinskom i telekomunikacionom opremanju tunela, koji su podeljeni u dve faze - na radove koji se izvode pre izrade prvog asfaltnog sloja, i na radova posle izrade tog sloja, kada se montira fina oprema. Vladimir Petrović, rukovodilac službe nadzora nad radovima u tunelu Laz izjavio je da je u obe tunelske cevi postavljeno 147.995 metara nosača

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.