Izvor: Tanjug | Petak, 23.06.2017.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država pomaže interventnim otkupom pšenice - Robne rezerve plaćaju 18 dinara po kilogramu

Cenu pšenice formira tržište, ali država će svojim alatima pomoći i Ministarstvo poljoprivrede je već predložilo robnim rezervama da ide sa interventnim otkupom, po ceni koju smo mi predvideli od 18 dinara, rekao je u petak, 23. juna 2017. godine, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, koji je održan u Pokrajinskoj vladi, rekao da se nada da će u narednim danima sve biti u proceduri.

- Nadam se da će biti otkupljena interventna količina pšenice kako bi se regulisalo tržište i kako ne bi došlo do pokušaja eventualnog pravljenja monopola ili nekog sličnog ponašanja - rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo sa druge strane ima aktivnu komunikaciju sa Komisijom za zaštitu konkurencije, koja je jedina ovlašćena za pitanja da li postoje monopoli, karteli ili slično ponašanje na tržištu.

Nedimović je rekao da je ove godine posejano manje pšenice, ali da će je biti dovoljno za srpske prilike, kao i da ćemo sigurno imati oko million tona za izvoz, a tržište je to koje mora da opredeli stvari.

- Mi smo pripremili i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jedan sistemski način da jednom zauvek rešimo problem ko je proizvođač, ko je proizvođačka grupacija, ko je otkupljivač i ko može pod kojim uslovima da se bavi određenom delatnošću - kazao je Nedimović.

Ministar podseća da će situaciju na tržištu znatno promeniti pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetu, koji stupa na snagu od 1. januara 2018. godine.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut, rekao je da je za poljoprivrednike značajno što su naišli na razumevanje ministarstva poljoprivrede, te da mu daju punu podršku kada je reč o intervenciji robnih rezervi.

- Realno gledano, 18 dinara za kilogram mnogo je bolje nego 14 dinara, ali naša proizvođačka cena iznosi 22 dinara. Nadamo se da će ovom intervencijom ministarstvo uspeti da pokrene tržište, kako bi se povećala cena i kako bi došlo do toga da makar pokrijemo svoje troškove proizvodnje - rekao je Kleut i dodao da smatra da bi minimum 200.000 tona moglo da pokrene tržište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.